Victor Ponta, boicotat de un grup de cercetători din diaspora

Victor Ponta (Epoch Times România)
Bogdan Costea
18.09.2012

Cercetătorul Cristian Dogaru, un român stabilit în Elveţia, a lansat un apel online pe site-ul organizaţiei Civitas, prin care îşi îndeamnă colegii la boicotarea conferinţei «Diaspora în Cercetarea Românească», organizată la finalul lunii septembrie la Bucureşti, din cauza verdictului de plagiat primit de premierul Victor Ponta din partea Universităţii Bucureşti şi a CNADTCU. Iată prezentarea evenimentului, primită de cercetătorii români din afara graniţelor ţării şi care a stârnit nemulţumirea unor invitaţi: "Sub înaltul patronaj al Primului Ministru, Dl Victor Ponta, se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 25-28 septembrie 2012, cea de-a treia ediţie a conferinţei «Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţământul Superior din România». Organizat sub sloganul «Seminţe de Viitor-Seeds for the Future», evenimentul îşi propune să creeze un spaţiu al dialogului şi al colaborării între cercetători români, indiferent de locul unde trăiesc şi lucrează”.

Iată şi reacţia oficială a gupului de profesori universitari şi cercetători conduşi de Cristian Dogaru, cercetător ştiinţific la Universitatea din Berna, doctor în Ştiinţe Sociale la Oregon State University, SUA: “Este o acţiune lăudabilă în sine dar care, fiind organizată “subînaltul patronaj al Primului Ministru, Dl Victor Ponta”încurajează, din păcate, o fraudă. Ţinând cont de dovezile irefutabile privind plagiatul academic comis de dl. Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat, publicate iniţial de prestigioasa revistă Nature, confirmate de Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti şi de alte instituţii independente, cerem boicotarea conferinţei «Diaspora în Cercetarea Românească» atâta vreme cât ea este patronată oficial de dl Ponta. Suntem convinşi că printre posibilii participanţi se află numeroşi cercetători de foarte bună calitate. Tocmai de aceea este important să se trimită acest semnal lipsit de orice ambiguitate: nu pactizăm cu minciuna, nu cauţionăm frauda. Comunitatea ştiinţifică are dreptul să răspundă cu un NU categoric tentativei de anexare a acestui eveniment eforturilor d-lui Ponta de a muşamaliza un scandal naţional şi internaţional”.

Contactaţi de ziare.com, câţiva cercetători români au acceptat să îşi prezinte poziţia faţă de boicotarea conferinţei de la Bucureşti.

Dan Burghelea (Ohio State University): "Sunt convins că a desfăşura o conferinţă ca cea anunţată între 25-28 septembrie sub înaltul patronaj al Primului Ministru, Dl Victor Ponta” (persoană certată cu cele mai simple reguli de onestitate ştiinţifică) şi în prezenţa deciziilor recente ale Ministerului Educaţiei cu privire la epurări şi modificări în CNATDCU, plus a deciziilor guvernamentale cu privire la Institutul Cultural Român, conferinţa fiind anunţată ca motivată de dorinţa întăririi legăturii cu diaspora ştiinţifică şi a lărgirii cooperării comunităţii ştiinţifice româneşti cu cea mondială, este o eroare majoră. (…) Desolidarizarea conferinţei de patronul ei, plagiator dovedit şi din nefericire tolerat de comunitatea politică, sau amânarea ei cu scopul de a fi a clar scoasă de sub acest patronaj, ar constitui o întărire a prestigiului de care matematica românească se bucură încă în lume şi o continuare şi întărire a loialităţii diasporei ştiinţifice faţă de instituţiile româneşti".

Horia Cornean (Universitatea Aalborg, Danemarca): "Actualul vremelnic prim-ministru nu are dreptul moral de a patrona o conferinţă ce se adresează adevăraţilor cercetători din ţară şi străinătate. Le sunt recunoscător membrilor Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti pentru curajul de care au dat dovadă în a spune răspicat adevărul".

Vlad Cojocaru (Max Planck Institute for Molecular Biomedicine, Germania): "Legat de plagiat, eu nu cred că sunt foarte multe de spus. Universitatea Bucureşti a făcut ceea ce era normal să facă o universitate care se doreşte de elită. (…) Din punct de vedere academic, revocarea titlului de doctor al unei persoane dovedită că a plagiat în lucrarea de doctorat este consecinţa normală şi corectă. Într-o societate bazată pe valori reale, credibilitatea unui om politic care e dovedit că a plagiat şi care nu tratează cu demnitate şi umilinţă situaţia ar fi compromisă ireversibil".

Radu Tudoran (Ecole Normale Superieure de Cachan, Franţa): "Aş vrea să ridic problema potenţialului impact ce l-ar putea avea asupra tinerilor studenţi români ce doresc să aplice pentru burse pentru a studia afară. Îmi este teamă ca nu cumva universităţile din afară să privească pe viitor cu o oarecare suspiciune diplomele româneşti, lucru ce ar fi total nedrept pentru tinerii noştri. (…) Ce valoare capătă atunci această conferinţă dacă se asociază cu o persoană ce dincolo de faptul că, deşi prins asupra faptului că a plagiat, nu are nici măcar demnitatea de a recunoaşte?!".

Primul ministru Victor Ponta nu a dat niciun răspuns acestor luări de poziţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor