Victima nr. 8: Aliat al lui Ianukovici moare în circumstanţe suspecte în Kiev

Oleg Kalaşnikov.
Oleg Kalaşnikov. (Captură Foto)

Un politician al opoziţiei ucrainene, Oleg Kalaşnikov, a fost găsit mort miercuri în Kiev, cu răni provocate de gloanţe, acesta fiind cel mai recent aliat al fostului guvern ucrainean care a murit în circumstanţe suspecte, susţine BBC.

Kalaşnikov, un fost deputat în Parlamentul ucrainean şi membru al Partidului Regiunilor al lui Ianukovici, a fost implicat în protestele anti-Maidan de susţinere a fostului lider ucrainean pro-rus.

Nu este clar dacă acesta a fost ucis sau s-a sinucis, dar poliţia susţine că a fost lansată o investigaţie în acest sens.

Cel puţin opt aliaţi ai lui Ianukovici au murit pe neaşteptate în ultimele trei luni.

Majoritatea deceselor au fost, aparent, sinucideri, dar oficialii ucraineni susţin că este foarte posibil ca unii dintre ei să fi fost ucişi sau să fi fost forţaţi să îşi ia singuri vieţile.

În mijlocul speculaţiilor, atât opozanţii cât şi susţinătorii actualului regimul ucrainean pro-Vest au fost acuzaţi de implicare în aceste decese.

Autorităţile ucrainene au declarat că nu a ieşit la iveală niciun factor comun care să lege aceste decese şi până acum nu a fost făcută nicio arestare.

Datele legate de moartea lui Kalaşnikov diferă. Conform unor surse, trupul politicianului ucrainean a fost găsit în faţa apartamentului acestuia din Kiev, în timp ce alte surse susţin că trupul său a fost găsit în interiorul apartamentului, conform BBC.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici în Rusia şi cu noi alegeri care au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe