Vicepreşedintele PLDM: Moldovenii ar trebui să recurgă la nesupunere civică

Protestele nu mai sunt un instrument eficient de constrângere pentru autorităţile RM, de aceea ar trebui recurs la acţiuni mai dure: pichetarea instituţiilor de stat, blocarea traseelor naţionale, etc., afirmă Alexandru Bujorean.
Alexandru Bujorean, vicepreşedinte PLDM din R. Moldova
Alexandru Bujorean, vicepreşedinte PLDM din R. Moldova (facebook.com/alexandru bujorean)
Ştefan Sârbu
02.07.2018

După protestul din 1 iulie, care viza anularea alegerilor din Chişinău, vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Alexandru Bujorean susţine că grupul organizatoric al Mişcării de Rezistenţă Naţională ACUM trebuie să îşi reediteze mesajul public, deoarece moldovenii rămân divizaţi şi pasibili spre corupere prin concerte şi tot felul de acţiuni bazate pe un PR ieftin al guvernanţilor.

Astfel, acesta sugerează că, fie protestele sunt preluate de societatea civilă, fără tentă politică, fie partidele sunt cele care vor mobiliza în continuare membrii şi simpatizanţii săi.

”Prima variantă ar fi ideală, dar incomparabilă cu mişcarea din România, pentru ca societatea noastră civilă este limitată în resurse şi posibilităţi iar mişcările sindicale au concrescut în totalitate cu puterea. Rămân partidele, dar aici e o problemă pe care unii nu o văd, dar care obligatoriu trebuie menţionată”, a adăugat liberal democratul precizând că toate forţele anti-regim trebuie să acţioneze unitar şi împreună. ”Nu poţi da azi cu piciorul în unul, mâine în altul şi în final să aştepţi Piaţa plină.”

În opinia lui Alexandru Bujorean, trecutul nu trebuie uitat şi lăsat fără sancţiune însă în prezent trebuie să fie implicaţi la maxim toţi cei care sunt capabili să se opună regimului fără organizarea ”judecăţilor publice”.

”Protestul nu e monopol şi PMAN nu e proprietate. Sunt atât de mulţi oameni gata să lupte cu regimul? Se vede că nu, iată de ce invitat, ascultat şi implicat trebuie fiecare care poate aduce plus valoare mişcării”, a mai notat politicianul.

Vicepreşedintele PLDM a ţinut să sublinieze că după reacţia guvernării de la Chişinău se vede că protestele nu mai sunt un instrument eficient de constrângere, de aceea ar fi venit timpul pentru acţiuni mai dure, dar care să fie în limita cadrului legal. Unicul instrument recunoscut şi protejat la nivel mondial este nesupunerea civică.

”Pichetarea câtorva instituţii de stat, blocarea mai multor trasee naţionale, staţionarea mai multor autoturisme pe o perioadă de timp, refuzul de a executa, la locul de muncă, sarcini care contravin interesului naţional sau care prejudiciază cetăţeanul. Uităm de trecut şi luptăm împreună pentru viitor. La aşa chemare ar răspunde orice cetăţean, indiferent de simpatiile sale politice”, a conchis Alexandru Bujorean.

Potrivit Partidului Acţiune şi Solidaritate, duminică 1 iulie în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău au fost prezenţi aproximativ 40 000 de oameni, iar o altă Mare Adunare Cetăţenească a fost anunţată pentru 26 august. Până atunci, cetăţenii RM sunt îndemnaţi să se alăture Mişcării de Rezistenţă Naţională ACUM şi să se opună fărădelegilor, injustiţiei şi nedreptăţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor