Vicepreşedintele Comisiei SRI cere convocarea CSAT: Ne confruntăm deja cu o problemă de siguranţă naţională!

Medici în spitale din China se luptă cu epidemia cauzată de coronavirus Wuhan
Medici în spitale din China se luptă cu epidemia cauzată de coronavirus Wuhan (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)

Vicepreşedintele Comisiei SRI, Marian Cucşa, a solicitat convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pe tema coronavirusului Wuhan

"Solicit întrunirea CSAT pentru că ne confruntăm deja cu o problemă de siguranţă naţională! Un român de pe nava de croazieră aflată în carantină în Japonia are coronavirus. Dacă până acum citeam despre cetăţeni străini care se confruntă cu această problemă, iată că, din păcate, avem prima confirmare în cazul unui român. Nu vreau să creez panică, dar cred că este un subiect care necesită mai multă atenţie din partea guvernului. Ludovic Orban pare mai interesat de anticipate şi de jocurile lui Klaus Iohannis, în astfel de momente", a declarat Marian Cucşa, politician ce a trecut de la ALDE la Partidul Forţa Naţională al lui Teodor Meleşcanu.

Fostul şef al filialei ALDE Timiş susţine că, în calitate de cetăţean al României, simte nevoia să ştie că au fost luate toate măsurile preventive în acest caz, "mai ales că virusul a ajuns la nici 1500 de kilometri de noi".

Astfel, deputatul ridică o serie de întrebări:

1. Ce şanse are un astfel de pacient în spitalele din România?

2. Câte locuri care să întrunească toate condiţiile există în unităţile sanitare din ţară?

3. Cum pot fi izolaţi aceşti pacienţi, în condiţiile în care spitalele "colcăie" de infecţii nosocomiale. Secţiile de Terapie Intensivă sunt arhipline iar regulile elementare de igienă nu sunt respectate, în multe unităţi sanitare din ţară. Pacientul se internează cu o problemă şi iese cu trei.

4. Imunitatea pacienţilor cu Coronavirus este foarte scăzută, cum îi protejaţi?

5. Ce măsuri preventive au fost dispuse în punctele de frontieră. Şi aici nu mă refer doar la aeroportul Otopeni. Există şi frontiere terestre.

6. Ce măsuri preventive au fost dispuse în portul Constanţa?

7. Ce vedem de câteva luni, în acţiunile Guvernului, pe acesta subiect? Doar bâlbâieli, lipsă de coordonare în acţiunile instituţiilor ce sunt abilitate pe această problematică. Cred că şi rolul CSAT ar trebui să fie foarte activ, în aceste momente, pentru a avea coerenţă în adoptarea celor mai bune măsuri pentru populaţie şi protejarea oamenilor.