Viaţa romantică a lui Xi Jinping face victime: Angajaţi ai unei edituri din Hong Kong răpiţi de agenţi chinezi şi duşi în China

Conform unui legiuitor din Hong Kong, regimul comunist chinez şi-a trimis agenţii pentru a răpi cinci angajaţi ai unei edituri din fosta colonie britanică. Motivul pare să fie intenţia de a publica o carte despre viaţa romantică a preşedintelui chinez Xi.
Liderul comuniştilor chinezi. Xi Jinping.
Liderul comuniştilor chinezi. Xi Jinping. (Captură Foto)

Un legiuitor din Hong Kong a declarat săptămâna trecută că ofiţerii securităţii chineze ar fi răpit cinci angajaţi ai unei edituri, posibil datorită unei cărţi date la tipar, despre fosta viaţă romantică a preşedintelui chinez Xi Jinping.

Cei cinci lucrează la o editură cunoscută pentru tipărirea şi promovarea de cărţi critice la adresa regimului comunist chinez. Dispariţiile celor cinci contribuie la temerile tot mai mari că libertăţile din oraşul chinez semiautonom sunt erodate.

Pe baza mini-Constituţiei Hong Kong-ului, fosta colonie britanică se bucură de libertatea de exprimare şi organismele chineze de aplicare a legii nu au niciun drept să opereze în oraş.

Incidentul alimentează, de asemenea, temerile că tacticile folosite de Partidul Comunist Chine pentru a limita dizidenţa în China continentală sunt exportate în Hong Kong.

Lee Bo, parţial unul dintre patronii editurii Causeway Bay Books, a dispărut vineri, conform declaraţiilor soţiei sale, care menţiona că ultimul contact cu el a fost de pe un număr de telefon din Shenzhen, China. Dispariţia sa are loc la doar câteva luni după ce alte patru persoane asociate cu editura au fost declarate dispărute.

Temerile legate de restricţionarea libertăţilor din Hong Kong sub preşedintele Xi Jinping au declanşat în 2014 proteste pro-democraţie conduse de studenţi, care au paralizat mai multe părţi ale oraşului timp de câteva luni.

De când a sosit la putere, Xi a declanşat o campanie de consolidare a dominaţiei sale, care a inclus răpiri şi condamnări pentru răspândirea de informaţii considerate periculoase.

Editura lui Lee a fost populară în rândul turiştilor din China continentală, fiind o sursă pentru cărţi care tratează desfrânarea conducerii comuniste - care sunt interzise în China.

Soţia lui Lee a abordat poliţia locală luni şi şi-a retras o cerere pentru ajutor, a raportat ziarul chinez South China Morning Post. Agenţia centrală de ştiri taiwaneză a publicat de asemenea o scrisoare scrisă de mână, aparent trimisă prin fax de către Lee unui coleg. În scrisoare, editorul afirmă că este în China pentru a asista la o "investigaţie" care ar putea dura ceva timp.