Piaţa bursieră chineză suspendă tranzacţiile după o scădere de 7%

Piaţa chineză continuă să aibă probleme în noul an. Luni, Piaţa chineză bursierî a fost închisă după ce Indicele CSI 300 a înregistrat o scădere de 7%.
(NICOLAS ASFOURI / AFP / GettyImages)

Pieţele bursiere din China au fost suspendate luni după ce Indicele CSI 300 a scăzut cu 7% din cauza datelor negative privind producţia şi a temerilor legate de tensiunile din Orientul Mijlociu. Căderea a declanşat noul mecanism de blocare a pieţei chineze, care a fost introdus pentru a evita contextul pe baza căruia acţiunile chineze au scăzut cu 30% într-o lună în vara lui 2015.

Indicele Shanghai Composite a scăzut cu 6,68% în momentul suspendării tranzacţiilor, în timp ce Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 2,8% până luni la prânz.

Analiştii au declarat că relaxarea regulilor impuse vara trecută asupra acţionarilor majori care doresc să îşi vândă participaţiile în companii au contribuit, de asemenea, la această situaţie, dar un factor major a fost contractarea suplimentară neaşteptată din luna decembrie a Indicelui Caixin Purchasing Managers, care măsoară activitatea industrială a companiilor private şi mici.

Indicele a scăzut la 48,2% de la 48,6 în luna noiembrie, contrazicând predicţiile că acest indice va creşte la 49%. (Orice număr sub 50% sugerează un sentiment negativ). Observatorii au declarat că scăderea aminteşte de provocările pe care le înfruntă economia Chinei, despre care oficialii au prezis că va începe să îşi schimbe cursul în 2016, după un an în care creşterea a încetinit şi exporturile s-au contractat, conform International Business Times.

A fost cea de-a 10 lună consecutivă în care Indicele Caixin a scăzut, iar reducerea exporturilor a fost văzută drept una dintre principalele cauze ale sentimentului negativ. Şi, după două luni de creştere a comenzilor pentru export, Caixin a susţinut că acestea au scăzut din nou în luna decembrie. Ca urmare, a anunţat indicele, companiile concediază tot mai mulţi angajaţi iar cererea internă a Chinei, văzută ca un element cheie al creşterii, a slăbit de asemenea.