De ce Miss World Canada, Anastasia Lin, refuză să fie intimidată de a doua putere economică a lumii

Miss Canada, Anastasia Lin
Miss Canada, Anastasia Lin (facebook.com/Anastasia Lin)

Când, în 2003, Anastasia Lin, împreună cu mama sa, au reuşit să fugă din ţara lor natală pentru a căuta libertatea şi prosperitatea în Vancouver, China pe care tocmai o lăsaseră în urmă era un haos. Partidul Comunist tocmai făcuse o tranziţie de putere între fostul lider Jiang Zemin şi liberalul Hu Jintao. Pe de o parte, China reuşise să fie admisă în OMC datorită lobby-ului chinez, în ciuda lipsei de libertăţi civile - aşa că banii curgeau. Pe de altă parte, teroarea Partidului asupra cetăţenilor era mai dură ca oricând, ajungând la cote nemaivăzute din vremurile Revoluţiei Culturale a lui Mao Tsedun. Victimele Partidului la momentul respectiv erau paşnicii aderenţi Falun Gong, care ajunseseră pe radarul măcelarilor partidului în aprilie 1999, după ce îndrăzniseră să protesteze în faţa sediului central al Partidului din Zhongnanhai.

"Dacă nu aţi trăit sub un regim autoritar, este foarte greu de înţeles cât de groaznic este", a declarat Lin într-un interviu telefonic.

Cu doar câţiva ani înainte, în 1999, fostul lider al PCC, Jiang Zemin, decretase că valorile Falun Gong erau antitetice principiilor regimului comunist ateu de la Beijing. Aşa că dictatorul chinez a propus, fără alte formalităţi şi tergiversări, eliminarea mişcării spirituale Falun Gong, care era practicată la momentul respectiv de aproximativ 100 de milioane de chinezi. Pentru a face acest lucru, Jiang Zemin a folosit sistemul de propagandă chinez pentru a fabrica minciuni despre practica paşnică: oamenii de rând trebuiau să ia parte activ la persecuţia Partidului, aşa cum cere reţeta tuturor regimurilor totalitare. Aşa că mai întâi victimele trebuiau prezentate în culori demonice.

Lin simţise pe propria piele cât de bine lucrează propaganda comunistă. Pe vremea când trăia în China, ea chiar a ajutat la răspândirea ei, participând la organizarea vizionării unui videoclip de propagandă la liceul ei. Cu toate acestea, informaţiile primite de la mama sa în acea zi i-au arătat situaţia reală - o practică paşnică calomniată de Partid, ajunsă ţinta sistemului chinez de tortură, închisoare şi crime pentru profit.

De două lucruri şi-a dat seama Anastasia Lin după ce a citit adevărul despre Falun Gong. Pe de o parte, ea a văzut în practică "o parte a culturii tradiţionale chineze după care tânjeam."

Pe de altă parte, a relatat Lin, a văzut adevărata faţă a Partidului - cea ascunsă propriului popor şi restului lumii - a unui regim brutal care persecută oameni pentru credinţa lor într-o putere mai mare, care suprimă oameni care cer democraţie, şi care utilizează un sistem elaborat de mass-media şi cenzură de stat pentru a-şi înşela cetăţenii.

"A fost ca o bucată lipsă dintr-o poveste, şi toate aceste bucăţi dintr-o dată au constituit un întreg", a spus ea. "Am înţeles de ce eram diferită de toţi colegii mei dintr-o şcoală canadiană."

Lin a spus că şi-a alocat timp pentru a învăţa istoria necenzurată a regimului chinez, iar procesul nu a fost uşor. "Când am vizionat videoclipul cu masacrul din Piaţa Tiananmen, am plâns într-una".

Frumuseţe versus urâţenie

Când Lin a fost încoronată la concursul de frumuseţe din 16 mai a.c. Miss World Canada, a promis să fie "o voce pentru cei fără de voce".

Anastasia Lin, Miss World Canada
Anastasia Lin, Miss World Canada (prin bunăvoinţă)

După ce a câştigat concursul de frumuseţe, tatăl ei care locuieşte în Changsha, China, a sunat-o pe Lin pe 20 mai, spunând că a fost vizitat de forţele de securitate chineze, şi i-a cerut fetei să se oprească din a vorbi despre drepturi civile, deoarece fusese ameninţat cu repercusiuni din partea regimului chinez.

Lin a refuzat să dea înapoi, şi, în schimb, a ales să facă contrariul. Ea a expus public presiunea Partidului Comunist Chinez împotriva tatălui ei, depunând inclusiv mărturie în faţa Comisiei Executive despre China a Congresului SUA care a avut loc la 23 iulie, în timpul unei audieri privind încălcările drepturilor omului în China.

Curajul frumoasei a costat-o. Luna aceasta ar trebui să călătorească în insula chineză Hainan pentru a concura în marea finală a concursului de frumuseţe, Miss World 2015.

Spre deosebire de celelalte concurente la concursul de frumuseţe, Lin încă nu a primit viză de la regimul chinez. Dacă nu o primeşte până pe 20 noiembrie, va fi descalificată automat.

"Mi-e dor de ţara mea natală, de pământ, de cultură, de cum sună limba, de cum miroase mâncarea pe stradă", a spus ea.

Dar ea, de asemenea, refuză să se autocenzureze, şi pentru Lin, poziţia sa este o chestiune de principiu. Înţelege că cedarea în faţa presiunii regimului chinez i-ar permite acestuia s-o continue.

"În cazul în care presiunea funcţionează în cazul meu, va funcţiona şi cu alte persoane", a notat ea. "Cu cât va funcţiona mai mult timp acest tip de tactică pe oameni, cu atât mai mult o vor aplica".

În lumea modernă, unde sub presiunea Partidului s-au auto-cenzurat în mod deschis mari companii-gigant occidentale şi agenţii de ştiri, Lin consideră că rezistenţa la presiune este singurul lucru responsabil pentru poporul chinez care a fost minţit de PCC, precum a fost ea pe vremuri.

"Cer guvernului chinez să se comporte cum trebuie", a spus ea.

Valori tradiţionale chineze

Lin are o inimă generoasă şi o dragoste profundă pentru tradiţiile chineze. Povestea ei preferată este romanul clasic chinez, "Visul Camerei Roşii", o poveste de dragoste bazată pe ideea că nimic nu este veşnic.

Povestea este o tragedie, dar, de asemenea, o căutare a unui ţel mai înalt în viaţă. Lin a spus că povestea a avut un mare impact asupra ei, pe când era adolescentă - în special ideea că o persoană trebuie să se concentreze pe ceea ce este cu adevărat important în viaţă.

"Trebuie să te concentrezi pe adevărata fericire, nu pe ceea ce crezi că eşti şi pe ceea ce ai nevoie să posezi", a spus ea.

"Aceasta este ceea ce simt acum", a spus Lin. "M-am confruntat cu aceste lucruri de una singură. Dar ceea ce mă conduce mai departe este acest sens de misiune."

Mama lui Lin a fost profesoară de economie la Universitatea din Hunan, dar i-a înrădăcinat o educaţie timpurie lui Lin în învăţăturile confucianiste de decenţă şi valorile tradiţionale chineze. Ele au locuit în apropierea Academiei Yuelu, cu o vechime de peste 1000 de ani, unde mama lui Lin o aducea pentru a exersa caligrafia.

Învăţăturile confucianiste despre cum să trăieşti o viaţă corectă, care să aducă beneficii societăţii, au jucat înaintea fondării Dinastiei Roşii un rol profund în educaţia chineză, furnizând esenţa accentului puternic pe familie şi pietate filială.

Regimul chinez a manipulat unele dintre aceste principii fundamentale ale culturii chineze, transformându-le în instrumente pentru suprimare. În special, regimul foloseşte dragostea pentru familie ca o armă pentru a reduce la tăcere oameni.

Lin se confrunta cu această manipulare în mod direct, căci presiunile Partidului asupra tatălui ei sunt o modalitate de a o persecuta.

"Partidul Comunist transformă cea mai bună parte a unei fiinţe umane, iubirea şi compasiunea pe care le simţim unul pentru celălalt, şi le foloseşte împotriva altora ca o armă", a spus ea. "Asta e ceea ce mi-au făcut. Ei au folosit dragostea mea pentru familie ca o armă."