Veaceslav Negruţă: “Cumetrismul”- dominanta relaţie de rudenie din politica moldovenească

Dacă “cumetrismul” devine “conflict de interese”, în politica R. Moldova ar apărea loc şi pentru oameni corecţi, cu experienţă, meritocraţie şi gândire strategică, afirmă expertul.
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova (facebook.com / Veaceslav Negruţa)
Ştefan Sârbu
15.09.2017

În contextul declaraţiei lui Igor Dodon de la emisiunea “În profunzime” precum că nu vede un conflict de interese în cazul numirii tatălui finului său Victor Gaiciuc la funcţia de ministru al Apărării, expertul Transparency Internaţional Moldova Veaceslav Negruţă, fost ministru al Finanţelor, atenţionează că doar în Republica Moldova aşa ceva nu e "conflict de interese".

“Prezidentul îl vrea pe tata finului său şef la Apărare. Premierul l-a avut şi-l are pe naşul fiului său (Serghei Răilean n.r.) şef pe toate registrele (fosta Î.S. CRIS Registru în prezent Agenţia Servicii Publice n.r.). Coordonatorul prezidentului şi premierului îi are pe fin-su preşedinte la aleşi, iar pe naş-sa - tot aleasă printre aleşi. Pe reţelele de cumetri din justiţie poţi desena "copaci genealogici" care oricum vor arăta ca schemele de la Rise şi vor produce "fructe" otrăvite. Cum ar zice prezidentul coordonatorului: "totu-i legal!"”, comentează expertul pe pagina sa de Facebook.

Veaceslav Negruţă precizează că în realitate, însă, problema vine de la faptul că doar oficial, prin Constituţie, statul e separat de biserică. Iar în R.Moldova, gradul de rudenie bisericească (cumetrism) este principala şi dominanta relaţie de rudenie în afaceri, business şi în a "face politică", care, “oficial, doar official”, nu e conflict de interese.

“Dacă în legea conflictelor de interese, de rând cu fraţi, părinţi, copii, de introdus şi "cumetrismul" ca şi "conflict de interese" ar mai guverna pe aici câteva clanuri de familii unite într-o familie bine coordonată?... Sau poate, poate, ar apărea ceva loc şi pentru meritocraţie, corectitudine, experienţă, gândire strategică, interes public...”, a conchis Veaceslav Negruţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor