Veaceslav Negruţă: Candidatul lui Dodon la funcţia de premier va fi preocupat mai degrabă de protejarea unor cetăţeni cu probleme

Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova (facebook.com / Veaceslav Negruţa)

În contextul în care preşedintele Igor Dodon a decis miercuri seară să propună Parlamentului candidatura lui Ion Chicu, pentru a fi desemnat în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, expertul economic Transparency Internaţional Moldova, Veaceslav Negruţă, consideră că este contraindicată şi contrară intereselor societăţii promovarea în funcţia de premier a unor persoane care erau vizate a fi „promovate în anumite funcţii în 2013 de grupuri de beneficiari menţionaţi în raportul Kroll 2”.

Mai mult decât atât, această numire ar putea face Guvernul vulnerabil din start şi l-ar plasa din nou pe eventualul premier în postura de a purta grija celor „90 la sută absolut oneşti", a menţionat Negruţă, făcând referire la declaraţia fostului premier moldovean, Pavel Filip, potrivit căruia 90 la sută dintre persoanele care apar în raportul Kroll 2 ar fi persoane absolut oneste.

„Asta va submina intenţia şi credibilitatea unor afirmaţii şi pretenţii precum că viitorul guvern va promova reforme. Mai degrabă va fi preocupat de protejarea unor cetăţeni cu probleme”, a scris Negruţă într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Amintim că marţi 12 noiembrie, moţiunea de cenzură depusă de socialişti împotriva Guvernului Sandu a fost votată de 63 de deputaţi socialişti şi democraţi, Maia Sandu fiind demisă din funcţia de premier. Imediat după aceasta, Partidul Socialiştilor a adresat o invitaţie oficială Blocului, propunându-le să formeze o nouă majoritate parlamentară, cu un alt prim-ministru în fruntea Guvernului, propunere respinsă de membrii Blocului ACUM.