Vasile Năstase, către Guvern: Solicit indemnizaţii pentru primari şi funcţionari APL din focarele pandemice

Vasile Năstase, membru al Consiliului Marii Adunări Naţionale
Vasile Năstase, membru al Consiliului Marii Adunări Naţionale (Epoch Times România)
Maria Maevschi
21.09.2020

Deputatul Partidului Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” Vasile Năstase a făcut la finele săptămânii trecute un demers către Guvernul Republicii Moldova, solicitând identificarea unor surse financiare necesare pentru acordarea unor sporuri salariale primarilor şi angajaţilor APL, în localităţile în care există focare pandemice, urmare a răspândirii virusului Wuhan.

De asemenea, parlamentarul de la Chişinău a solicitat examinarea posibilităţii de a aloca acestor funcţionari indemnizaţii unice în caz de infectare cu Covid-19, precum şi indemnizaţii unice în valoare de 50.000 lei în caz de deces, acestea fiind acordate familiilor.

„Zilele acestea am citit în presă că a decedat, de Covid 19, un primar. Cunosc foarte mulţi edili din satele şi oraşele noastre care, împreună cu medicii, zi şi noapte se află pe linia întâi a bătăliei pentru oameni, pentru sănătatea lor! Mulţi dintre ei au trecut prin iadul carantinelor fără a beneficia barem de strictul necesar. Nici tu dezinfectant, nici tu măşti de protecţie. Aşa a fost cel puţin la început! Pentru a-şi proteja familiile, s-au autoizolat şi nu i-au văzut pe cei dragi cu săptămânile… Munca lor, sacrificiul lor trebuiesc apreciate. La asta mă gândeam când am formulat interpelarea şi demersul către guvern!”, se arată într-un comunicat de presă al Platformei DA.

Punctând că, în prezent sunt cel puţin 15 primari şi alte zeci de funcţionari publici din cadrul administraţiei publice locale infectaţi cu Covid-19, şi că există deja şi cazuri de deces în rândul acestei categorii de cetăţeni, Năstase s-a adresat prim-ministrului Ion Chicu cu solicitarea de a examina posibilitatea acordării acestor funcţionari a unor indemnizaţii unice în caz de infectare sau deces din cauza coronavirusului în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu.

Precizăm că până acum, numărul total al persoanelor infectate cu virusul Wuhan a ajuns în Republica Moldova la 46.596, dintre care 34.636 au supravieţuit virusului, 10.757 sunt cazuri active, iar 1203 persoane au decedat din cauza infecţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor