Variante privind viitoarea funcţie a lui Andrei Marga

Andrei Marga
Andrei Marga (Mihuţ Savu / Epoch Times)

De-a lungul zilei de luni au fost vehiculate mai multe variante privind traseul lui Andrei Marga, după ce a fost înlocuit din funcţia de ministru de externe, soluţia cea mai plauzibilă fiind cea de ambasador la Berlin.

Potrivit mai multor surse politice, Andrei Marga ar urma să fie ambasador în Germania.

În favoarea acestei variante, pledează relaţiile bune pe care Andrei Marga, germanofil, le are la Berlin. De altfel, în toamna anului 2010, Marga i-a acordat cancelarului german, Angela Merkel, care a efectuat o vizită în România, titlul de ”Doctor honoris causa” al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

În luna mai, Andrei Marga îşi exprima speranţa că relaţia sa personală cu cancelarul german să poată fi şi folosită în politica externă, Marga dezvăluind că Angela Merkel cunoaşte bine România, pentru că în tinereţe străbătea Munţii Făgăraş cu rucsacul în spate şi mergea des la Mamaia.

”Nu vreau să supraevaluăm importanţa relaţiilor personale, dar oricine a practicat, s-a implicat în politica externă, ştie bine că şi aceste relaţii contează. Sperăm să le şi putem folosi”, spunea Marga, într-un interviu la The Monney Channel.

Andrei Marga anunţase săptămâna trecută că va efectua o vizită la Berlin, în perioada 17-18 octombrie.

Contactat de NewsIn, ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, a declarat că nu are ce comenta în legătură cu informaţiile privind numirea lui Marga în funcţia de ambasador în Germania. ”N-am ce să comentez, e doar o ştire”, a spus Comănescu, precizând că nu a fost înştiinţat din ţară că urmează să fie înlocuit.

Lazăr Comănescu a fost numit ambasador în Germania în 2009. Mandatul unui ambasador este de 4 ani, dar el poate fi prelungit.

Dacă nu va ajunge la Berlin, pentru Andrei Marga s-ar putea găsi şi alte ambasade, mai ales că Victor Ponta a afirmat că doreşte ca ministrul demis să accepte în viitor alte funcţii de reprezentare a României.

Premierul Victor Ponta a afirmat luni, la Palatul Victoria, că îşi doreşte ca ministrul demis Andrei Marga să accepte, „în perioada imediat următoare”, alte funcţii de reprezentare a României, după ce l-a destituit din postul de ministru de externe.

”Domnul Andrei Marga este o personalitate pe care o apreciez extrem de mult şi care cred că în continuare va reprezenta România numai în cel mai bun mod posibil, în funcţiile pe care îmi doresc să le accepte, în perioada imediat următoare”, a declarat Ponta. Primul ministru a făcut aceste precizări după ce a anunţat că l-a destituit pe Andrei Marga din funcţia de ministru de externe şi l-a propus în locul său pe actualul ministru de justiţie, Titus Corlăţean.

Cum în această perioadă, în cadrul PNL se caută un post potrivit pentru Andrei Marga, o altă variantă vehiculată este conducerea Institutului Cultural Român, unde funcţia a rămas vacantă după demisia lui Horia-Roman Patapievici.

Această funcţie pare însă dificilă pentru Andrei Marga, care ar avea de înfruntat criticile mai multor oameni de cultură, nemulţumiţi de schimbările făcute la ICR în ultimul timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne