Varianta de compromis a Blocului ACUM la legea procuraturii: Iniţiativa Guvernului să fie votată şi în Parlament. Dodon: Atunci moţiunea nu are sens

Deputaţi ai Blocului ACUM, Alexandru Slusari şi Igor Grosu
Deputaţi ai Blocului ACUM, Alexandru Slusari şi Igor Grosu (Captură Foto)

După întrevederea din 7 noiembrie cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, şi şeful Delegaţiei Uniunii Europene în ţara noastră, Peter Michalko, Igor Dodon a avut vineri 8 noiembrie, discuţii la Parlament cu deputaţi din fracţiunile PSRM şi ai Blocului ACUM, declarând ulterior că există trei scenarii privind iniţiativa legislativă a Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii.

„Sunt trei scenarii. Primul, Guvernul îşi retrage iniţiativa. Al doilea, Guvernul nu-şi retrage iniţiativa şi se depune moţiunea. Şi al treilea, se votează o lege exact ca şi iniţiativa Guvernului în Parlament şi atunci nu are sens moţiunea. În caz că nu se găseşte compromis, atunci spicherul Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, va face declaraţii referitor la ceea ce ar putea să urmeze după depunerea moţiunii”, a declarat Dodon.

Potrivit deputatului Blocului ACUM Vladimir Bolea, al treilea scenariu se referă la o iniţiativă a Blocului ACUM prin care Guvernul retrage proiectul de lege, dar se înregistrează un proiect de lege la Parlament, care să fie dezbătut şi votat în plen.

„Să nu se simtă nimeni perdant. Noi am venit cu o variantă de compromis, proiectul să revină în Parlament, Parlamentul să voteze şi cel mai important, prim-ministrul propune o listă CSP-ului, iar CSP decide acceptă sau nu acceptă, dacă acceptă - propune preşedintelui şi preşedintele este ultimul actor care semnează sau nu pentru un procuror general. Fiecare parte poate controla procesul”, a explicat deputatul Blocului ACUM Igor Grosu, conform UNIMEDIA.

„Am reiterat cât de important pentru noi este reforma justiţiei, deoarece fără acest lucru restul nu are sens şi toate procesele social-economice se vor stagna. Niciodată nu vom fi vitrina într-o degradare a lucrurilor în domeniul justiţiei. Mingea e pe terenul preşedintelui şi al PSRM-ului”, a menţionat deputatul, Alexandr Slusari.

„Socialiştii nu şi-au căutat alţi parteneri pentru coaliţie parlamentară şi înţeleg că nu vor face coaliţie cu nimeni altcineva decât cu cei din Blocul ACUM”, a adăugat Dodon, specificând în acest sens că nu s-au purtat discuţii cu fracţiunea Partidului Democrat.