Vânzările de arme s-au mărit în SUA dupa atacul din Colorado

12 persoane au fost ucise la premiera filmului Batman într-un cinematograf de la periferia oraşului Denver.
12 persoane au fost ucise la premiera filmului Batman într-un cinematograf de la periferia oraşului Denver. (Kevork Djansezian / Getty Images)
Epoch Times România
26.07.2012

Vânzările de arme au crescut în Colorado şi în alte state de la asasinarea a 12 persoane la premiera ultimului filmului Batman într-un cinematograf de la periferia oraşului Denver. Dorinţa de a se apăra sau teama impunerii unui control asupra armelor a dus automat la o escaladare a vânzărilor în întreaga ţară, notează joi El Mundo.

În primele patru zile după atacul de vineri, comercianţii de arme şi magazinele online au cerut statului Colorado autorizaţie să vândă 3 647 armas, reprezentând cu 41% mai mult decât în cele patru zile anterioare şi cu 38% mai mult decât în aceeaşi perioadă a lunii iulie. Statul Colorado, după o consultare prealabilă cu FBI, autorizează potenţialii cumpărători care au împlinit cel puţin 21 de ani, nu au antecedente penale, nu sunt imigranţi ilegali şi nu s-a cerut împotriva lor ordin de păstrarea a distanţei pentru violenţă conjugală.

Încă nu există date la nivel naţional, dar fenomenul se repetă zilele acestea în toate statele, contrar comportamentului tradiţional al cumpărătorilor de arme care obişnuiesc să facă aceste cereri iarna şi mai puţin vara. În Colorado, în iunie de exemplu, au fost solicitate cu 5.000 de autorizaţie de cumpărare de arme mai puţin decât în ianuarie, potrivit datelor FBI. Febra cumpărării se simte şi în Florida, unde cererile de autorizaţie au crecut cu 14% după vinerea masacrului din Colorado, comparativ cu săptămâna precedentă. În California, unde se remarcase deja o revigorare a vânzărilor vara acesata, cererile de cumpărare de pistoale au crescut cu 10% în primele patru zile de la atac, faţă de luna trecută. Iar FBI a primit cu 11% mai multe solicitări din Oregon între sâmbătă şi duminică, faţă de media lunii iunie.

Aceste cumpărări compulsive de arme după un atac armat este un lucru obişnuit în SUA. Anul trecut, în Arizona, cererea a crescut cu 60% după atentatul din Tucson în care au fost ucise şase persoane iar congresmena democrată Gabrielle Giffords a fost grav ranită. Marea majoritate a acestor cereri sunt onorate. FBI răspunde online vânzătorilor de arme în mai puţin de 60 de secunde. De când şi-a instalat în 1998 un sistem de control electronic în fişierul cumpărătorilor, agenţia a autorizat peste 100 de milioane de vânzări şi a respins cererile a 900.000 de persoane, mai mult de jumătate pentru că au fost condamnate pentru vreo infracţiune pedepsită cu mai puţin de un an de închisoare.

O tensiune se remarcă şi la vizionarea proiecţiilor ultimului film Batman prin mai multe incidente semnalate în diferite cinematografe din ţară. În California, o persoană a fost arestată pentru că a făcut comentarii despre masacrul din Aurora în timpul vizionării filmului Batman. Iar la New Jersey spectacolul a fost întrerupt după ce o persoană a deschis fără să vrea o uşă pentru ieşirea de urgenţă. Pe de altă parte, lanţul de cinematografe AMC Theaters a anunţat că interzice în sălile sale orice tip de costumaţie, arme de jucărie, sau obiecte care îi pot incomoda pe ceilalţi spectatori.

Există o tradiţie de mulţi ani ca spectatorii să vină la premierele filmelor, cu eroi în rolul principal, costumaţi în diferite personaje sau purtând măşti similare celor pe care le văd pe ecran. Este un lucru obişnuit la filmele de science-fiction, precum Star Wars sau Lord of the Ring.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor