Vâlceanul care a descoperit un tezaur din secolul al XV-lea, premiat de Guvern

AKCHE sau ASPRUL este o monedă turcească din argint, cea mai răspândită în Imperiul Otoman în perioada lui Mehmed al II-lea, care a circulat şi în Ţările  Române începând cu secolul XV până la începutul secolul XIX.
AKCHE sau ASPRUL este o monedă turcească din argint, cea mai răspândită în Imperiul Otoman în perioada lui Mehmed al II-lea, care a circulat şi în Ţările Române începând cu secolul XV până la începutul secolul XIX. (http://www.colectionarul-roman.ro)

Iulian Enache, vâlceanul care a descoperit tezaurul de peste 50 de kg de monede otomane de argint din comuna vâlceană Goleşti, a fost miercuri recompensat de Guvernul României cu 45.000 de lei. Acesta va mai primi, potrivit legii, şi un procentaj din valoarea tezaurului, adică circa 200.000 de euro.

”Se întâmplă şi lucruri bune, dar nu le vedem şi nu le promovăm. Din fondul special aflat la dispoziţia prim-ministrului, am dorit să ofer şi o recompensă materială de 45.000 de lei (circa 10.000 euro). Vreau să precizez că nu e vorba de acea prevedere legală care îi va da dreptul domnului Enache, după ce se va face evaluarea întregului tezaur, la primirea unei sume procentuale din valoarea totală, lucrul acesta se va desfăşura conform procedurilor legale. Domnul ministru al Culturii (adresându-se lui Daniel Barbu, n.r.) ne va da detalii, e o procedură care durează ceva mai mult”, a afirmat premierul.

Ponta a menţionat totodată că speră ca vâlceanul să folosească aceşti bani şi să descopere ceva mai bun, ”poate descoperă şi alte lucruri importante”.

”Normalitatea şi bunul simţ există în proporţie importantă în România, dacă le promovăm şi le apreciem mai des, cred că facem un lucru bun”, a precizat şeful Executivului.

În plus, Iulian Enache va primi, potrivit legii, şi o recompensă financiară în valoare de 200.000 de euro, adică 45% din valoarea totală a tezaurului descoperit.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, l-a anunţat pe premierul Victor Ponta, în şedinţa de guvern de miercurea trecută că în judeţul Vâlcea, un cetăţean a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede otomane de argint de la începutul secolului al XV-lea şi că a anunţat autorităţile. Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar recuperat până acum pe teritoriul României.

La rândul său, premierul Victor Ponta a spus atunci în glumă că speră ca monedele să nu îi fie cerute înapoi atunci când va merge în vizită oficială la Ankara.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a anunţat totodată că este vorba de un tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea.

”Tezaurul a fost descoperit întâmplător în data de 1 septembrie, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kg. Persoana care a făcut descoperirea a anunţat luni dimineaţa (2 septembrie) Muzeul Naţional de Istorie a României, care s-a sesizat şi a trimis o echipă de specialişti pentru a cerceta contextul descoperirii şi pentru a prelua tezaurul. Acesta se află în acest moment în custodia muzeului, care se ocupă de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum şi de inventarierea acestora”, se arată într-un comunicat al muzeului.

Asprul este o monedă turcească din argint, care a circulat în Ţările Române începând cu secolul XV până la începutul secolul XIX.

Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar recuperat până acum pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne