Vă interesează un zbor cu zeppelinul Airlander 10? (video)

Airlander 10
Airlander 10 (Captura web)

De fiecare dată când auzim cuvântul dirijabil ne vine în minte imaginea unui accident care a avut loc în anul 1937, cel al zeppelinului Hindenburg, care s-a prăbuşit în flăcări la aterizare, în New Jersey, chiar sub privirile uimite ale jurnaliştilor şi spectatorilor. Acest fapt, împreună cu creşterea numărului de avioane, au marcat sfârşitul acestui tip de transport care alunecă maiestuos pe cer.

Dar nu totul este pierdut pentru iubitorii acestor aerostate de formă cilindrică, cu secţiune circulară sau ovală şi cu extremităţile alungite, prevăzute cu o nacelă pentru călători şi cu mijloace proprii de propulsie şi de mişcare în orice direcţie, numite dirijabile.

Cu câteva zile în urmă, compania britanică Hybrid Air Vehicles a anunţat lansarea celei mai mari aeronave din lume, Airlander 10, un colos alb şi falnic de 92 de metri lungime, un amestec de dirijabil, avion şi elicopter, toate într-unul singur, cu capacitatea de a transporta 10 tone de mărfuri. Cele patru motoare ale sale îi permit să transporte o greutate de peste 20 de tone, la o viteză de 148km/h şi o înălţime maximă de 6.100 de metri.

Profesorul Chris Atkin, preşedinte al Royal Aeronautical Society, a declarat pentru The Guardian, că Airlander este „un nou punct de vedere al unei idei bine stabilite, cu o utilizare inteligentă a tehnologiei. Acesta va fi un vehicul foarte liniştit şi stabil cu care să zbori”.

În afară de dimensiunea sa mare, Airlander 10 iese în evidenţă ca fiind capabil să zboare fără echipaj timp de două săptămâni, datorită structurii lejere pe bază de fibră de carbon şi kevlar din interiorul său. Dimpotrivă, în cazul în care ar fi prezent un echipaj la bord, timpul s-ar reduce la cinci zile. În ceea ce priveşte consumul, compania afirmă că poluarea este cu 70% mai mică decât cea a aeronavelor convenţionale.

Un alt aspect care atrage atenţia este posibilitatea sa de a ateriza şi decola pe şi de pe orice teren, chiar şi apă, datorită sistemului său de aterizare pe tuburi pneumatice. Caracteristicele dirijabilului Airlander 10 prezintă interes pentru diferite tipuri de utilizări, fie civile, militare sau de agrement. Creatorii săi spun că este ideal pentru operaţiunile de salvare şi ajutor umanitar, mijloc de supraveghere şi comunicaţii, sau pur şi simplu pentru persoane bogate care doresc să se bucure de călătorie.

Testările pentru a proba aeronava au început deja, după cum reiese din videoclip.

Cu toate acestea, proba finală se va efectua în această vară, atunci când Airlander 10 va efectua primul zbor cu pasageri. În cazul în care testul este de succes, acesta poate fi începutul unei noi generaţii de aeronave silenţioase, eficiente energetic şi ecologice, respectoase cu mediul înconjurător.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură