USR trage semnalul de alarmă: Tudose pregăteşte naţionalizarea pensiilor private

Guvernul Tudose se joacă cu interesele românilor pe termen lung şi sacrifică pensia generaţiilor viitoare pentru majorarea punctului de pensie actual, a acuzat deputatul USR Cristian Seidler.
Mihai Tudose
Mihai Tudose (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Premierul Mihai Tudose pregăteşte naţionalizarea pensiilor private şi foloseşte împotriva Pilonului II de pensii acelaşi tip de argumente care au fost folosite şi în democraţia liberală şi pro-putinistă a lui Viktor Orban, în Ungaria, când acesta a naţionalizat pensiile private, a tras un semnal de alarmă miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

"Cu 5,37%, Pilonul II de pensii din România are cel mai bun randament anual mediu pentru perioada 2008-2015, după aplicarea comisioanelor şi luând în calcul inflaţia, conform unui studiu comparativ ce include 15 ţări UE. În clasamentul realizat de Federaţia Europeană a Investitorilor şi Utilizatorilor de Servicii Financiare suntem urmaţi de Danemarca cu 5,15% şi Polonia cu 4,12%. România este printre puţinele ţări UE, alături de Marea Britanie şi Letonia, în care comisioanele sunt limitate legal la 2,5% din contribuţia lunară plătită şi la 0,6% pe an din activul net", se arată în comunicatul citat.

Potrivit calculelor APAPR – Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România – în ultimele 12 luni (iunie 2016 – iunie 2017), comisionul mediu perceput în cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. În aceeaşi perioadă, randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%.

"Aşadar nici comisioanele şi nici randamentele fondurilor de pensii administrate privat nu sunt argumente pentru reducerea contribuţiilor individuale către Pilonul II. Reamintim că aceste contribuţii ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul brut, în timp ce ele sunt plafonate momentan la 5,1%. În aceste condiţii, reducerea contribuţiilor la 2,5% aşa cum are în plan Guvernul Tudose, ar reprezenta practic o înjumătăţire a sumelor pe care contributorii de astăzi, pensionarii de mâine, le-ar primi ca pensie privată", transmite USR.

În acelaşi timp, din cauza scăderii populaţiei active, fenomen ce se va accentua în următoarele decade, Uniunea consideră că pensiile plătite de la Pilonul I nu vor putea să asigure pensii publice nici măcar la nivelul oricum scăzut de astăzi.

"Guvernul Tudose se joacă cu interesele românilor pe termen lung şi sacrifică pensia generaţiilor viitoare pentru majorarea punctului de pensie actual. Pilonul II e singura şansă de salvare a sistemului public de pensii al cărui deficit depăşeşte deficitul bugetar de 3% din PIB", a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

USR îi cere premierului Mihai Tudose să se documenteze şi să comunice corect populaţiei datele financiare, în cunoştinţă de cauză, nu să prezinte distorsionat informaţii disponibile public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne