USR reuşeşte să elimine un articol cu potenţial exploziv pentru protestatari dintr-un proiect iniţiat de Carmen Dan

USR a reuşit să elimine dintr-un proiect de lege iniţiat de Carmen Dan o serie de prevederi care ar fi putut da puteri sporite forţelor de ordine în raport cu protestatarii. Mai exact, prevederile permiteau aruncarea cu uşurinţă a protestatarilor în închisoare.
Stelian Ion
Stelian Ion (Mihut Savu / Epoch Times)

Pe rolul comisiilor Juridice şi pentru Apărare din Camera Deputaţilor a ajuns, din nou, un controversat proiect de lege iniţiat de Carmen Dan care vizează modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. În forma în care acesta a ajuns în Plenul Camerei Deputaţilor (for decizional) de unde a fost retrimis înapoi la Comisii (la şedinţa respectivă PSD nu avea suficienţi deputaţi în sală pentru a-l trece), proiectul părea ţintit spre a restrânge drastic drepturile protestatarilor. "Cum clipeşti, cum te umflă", descria, pe scurt, proiectul, deputatul USR Dumitru Lupescu.

Mai exact, în forma în care acesta a trecut iniţial de comisii, proiectul prevedea că: "Fapta persoanei care, după ce a fost avertizată, împiedică în mod nemijlocit organul de ordine publică de a-şi îndeplini, în condiţiile legii, obligaţiile de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor şi al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă."

Deci, dacă acest amendament ar fi trecut, protestatarii care formează lanţuri umane în faţa jandarmilor pentru a nu fi ridicaţi ar fi putut fi pasibili de închisoare, fapta fiind considerată infracţiune. În plenul Camerei, USR a reuşit însă eliminarea acestui amendament iar astăzi Comisiile Juridice şi de Apărare şi-au dat girul încă o dată pentru eliminarea lui.

Proiectul a fost trimis spre dezbatere şi vot în Camera Deputaţilor, for decizional, fiind pus pe ordinea de zi de miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne