USR-PLUS cere anticipate: România a scăpat de cel mai slab Guvern din istorie. E doar primul pas

Dan Barna si Dacian Ciolos
Dan Barna si Dacian Ciolos (Epoch Times România)

Liderul USR şi prezidenţiabilul alianţei USR-PLUS, Dan Barna, a declarat joi, după trecerea moţiunii de cenzură în Parlament, că cele două partide politice rămân consecvente ideii necesităţii organizării de alegeri anticipate. Totodată, Barna i-a solicitat preşedintelui Iohannis să convoace consultări cu toate forţele politice responsabile din România şi să prezinte de urgenţă un calendar prin care - respectând Constituţia - să fie declanşate alegeri anticipate parlamentare după dizolvarea actualului legislativ.

„Alianţa USR PLUS şi candidatul la preşedinţie Dan Barna consideră că trecerea moţiunii de cenzură este doar primul pas pentru organizarea de alegeri anticipate parlamentare, nu o ocazie de a prelua guvernarea fără legitimitate prin jocuri de culise netransparente. O nouă majoritate trebuie să fie legitimată, cât mai repede, prin votul cetăţenilor României. Alianţa USR PLUS îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să convoace consultări cu toate forţele politice responsabile din România şi să prezinte de urgenţă un calendar prin care - respectând Constituţia - să fie declanşate alegeri anticipate parlamentare după dizolvarea actualului legislativ.

Rămânem consecvenţi şi spunem că este nevoie de alegeri parlamentare anticipate, iar succesul de astăzi de la moţiune reprezintă doar un prim pas în această direcţie. În lipsa acestor alegeri anticipate, nu vom avea decât un guvern fragil, susţinut de o majoritate parlamentară volatilă, în care unele partide îşi urmăresc propriul interes. Va continua traficul de parlamentari, orice proiect reformator va fi blocat, iar criza politică se va prelungi. Nu asta vor românii să vadă. Ţara are nevoie de o guvernare competentă şi legitimă, iar plecarea doamnei Dăncilă este doar o etapă”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR şi candidatul USR PLUS la prezidenţiale”, se arată într-un comunicat remis Epoch Times România.

La rândul său, liderul PLUS Dacian Cioloş a reiterat şi el ideea alegerilor anticipate, argumentând că “USR PLUS este pregătită să-şi asume responsabilitatea guvernării, dar are nevoie, pentru asta, de o majoritate parlamentară stabilă, pe care doar alegerile anticipate o pot oferi”.

„România a scăpat de cel mai slab guvern din istorie, un guvern care a încercat să se menţină în funcţie fie plătind voturile cu sute de mii de euro, cu funcţii în Parlament sau în instituţii publice, fie prin ameninţări cu dosare penale. Acum, România are şansa reconstrucţiei. [...] Una este să fie o majoritate parlamentară în opoziţie cu PSD, alta este să fie o majoritate parlamentară care să-şi dorească şi să fie şi capabilă să construiască un proiect politic articulat ca să repare răul făcut de PSD şi să dezvolte România”, a declarat preşedintele PLUS.

Potrivit Alianţei USR-PLUS, partidele care au votat azi moţiunea de cenzură au „obligaţia morală să continue să respingă în Parlament două propuneri de prim-ministru şi să revină în faţa cetăţenilor români care să voteze o nouă majoritate legitimă”.