USR încearcă să o oprească pe Firea: Banii publici, cheltuiţi în mod netransparent

Partidul fondat de Nicuşor Dan - USR - încearcă să oprească, prin lege, achiziţiile publice netransparente demarate de autorităţi publice locale sau centrale, în frunte cu Primăria Capitalei condusă de Gabriela Firea.
Gabriela Firea
Gabriela Firea (Mihut Savu / Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România se opune modului "netransparent" prin care Primăria Generală şi primăriile de sector din Bucureşti, dar şi alte autorităţi publice locale sau centrale cheltuie banii publici prin intermediul firmelor înfiinţate de acestea, se arată într-un comunicat de presă remis de partid.

Recent, Primăria Generală a Capitalei condusă de Gabriela Firea a înfiinţat peste 20 de societăţi comerciale pentru prestarea de servicii către care sunt direcţionate câteva zeci de milioane de euro din banii publici şi alte câteva sute vor fi redirecţionate în perioada următoare.

În replică, deputatul USR Tudor Pop a iniţiat un proiect de lege pentru modificarea Legii achiziţiilor publice prin care societăţile comerciale al căror acţionar este o autoritate publică locală sau centrală vor avea calitatea de autoritate publică contractantă şi vor trebui să respecte legea achiziţiilor publice, adică să fie obligate să deruleze licitaţii pentru încheierea contractelor.

"Aceste firme vor cheltui în mod opac banii publici, nefiind obligate să urmeze procedurile de achiziţii publice în atribuirea contractelor", a declarat Liviu Mălureanu, consilier local USR în Consiliul Local al Sectorului 3 din Bucureşti, cel care a promovat depunerea unei iniţiative legislative care să oprească acest fenomen.

Prin acest demers, USR încearcă practic să oblige societăţile comerciale înfiinţate de primării sau consilii judeţene să respecte legea achiziţiilor publice şi să atribuie în mod transparent contractele pentru achiziţia de bunuri şi servicii publice.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaţilor şi urmează să intre în procedura parlamentară de adoptare, după ce va intra pe ordinea de zi a dezbaterilor din comisiile de specialitate în următoarea sesiune parlamentară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne