USR, victorie la CCR: Coaliţia PSD-ALDE nu are niciun fel de respect faţă de Constituţie şi statul de drept

Este evident că principala prioritate a lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu e respectarea programului de guvernare, ci subminarea Justiţiei pentru favorizarea corupţilor şi modificarea arbitrară a legilor în funcţie de interesul de moment, a acuzat deputatul USR Silviu Dehelean.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Curtea Constituţională a admis în unanimitate sesizarea formulată de USR împotriva modificării Regulamentului Senatului, cu privire la procedura de revizuire a Legii fundamentale a României, a transmis joi, în cadrul unui comunicat de presă, partidul fondat de Nicuşor Dan.

USR a demonstrat că modificarea Regulamentului Senatului încalcă prevederile din Constituţie, în contextul în care stabileşte o anumită ordine de sesizare a Camerelor Parlamentului în procedura de revizuire a Legii fundamentale şi elimină principiul bicameralismului perfect din această procedură. Mai mult decât atât, acesta impune obligaţii în sarcina Camerei Deputaţilor, contrar principiului constituţional al autonomiei regulamentare.

Potrivit USR, spre deosebire de procedura adoptării legilor obişnuite, în procedura de revizuire a Constituţiei nu există diferenţe de competenţă între cele două Camere, de aceea nu se impune o anumită ordine de sesizare, iar Senatul şi Camera Deputaţilor trebuie să ajungă la un consens şi să adopte iniţiativa în exact aceeaşi formă. Este normal ca revizuirea Constituţiei să nu fie la fel de simplă ca modificarea legilor obişnuite, având în vedere importanţa deosebită a Legii fundamentale şi necesitatea stabilităţii acesteia în timp.

"Încă o dată, coaliţia PSD-ALDE demonstrează că nu are niciun fel de respect faţă de Constituţie şi statul de drept. Această modificare a Regulamentului Senatului simplifică revizuirea Legii fundamentale în interese personale sau de partid. Iar după primele şase luni de la preluarea puterii, este evident că principala prioritate a lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu este respectarea programului de guvernare, ci subminarea Justiţiei pentru favorizarea corupţilor din funcţii publice şi modificarea arbitrară a legilor şi a regulamentelor în funcţie de interesul de moment, chiar cu preţul încălcării ordinii constituţionale", a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

USR a atras atenţia că modificarea Regulamentului Senatului a apărut sub pretextul disputelor din Parlament cu privire la prima Cameră care trebuie să dezbată iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, ce vizează redefinirea familiei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Fără legătură cu pretextul invocat, decizia CCR consfinţeşte că orice iniţiativă de modificare a Constituţiei trebuie să fie rezultatul unui consens între cele două Camere ale Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne