USR fierbe. Goţiu, scrisoare deschisă pentru Barna: Dane, opreşte vânătoarea de ţapi ispăşitori!

Mihai Gotiu
Mihai Gotiu (Epoch Times România)

Senatorul USR Mihai Goţiu i-a transmis, vineri, o scrisoare deschisă şefului său de partid, Dan Barna, în contextul scandalului declanşat de excluderea Olimpiei Ardelean, vicepreşedintele filialei Ilfov, în care se arată dezamăgit de primele sale reacţii publice pe această temă şi îi recomandă să facă pasul în spate şi să renunţe la "execuţiile şi epurările membrilor critici la adresa conducerii".

Documentul, postat pe Facebook, se intitulează "CEI 500 DE LA USR. ŞANSA USR ŞI A ROMÂNIEI. Scrisoare deschisă către Dan Barna, în contextul excluderii Olimpiei Ardelean".

Redăm mai jos epistola lui Goţiu:

Dragă Dan Barna,

Peste 500 de membri USR semnaseră (până la ora acestui mesaj) solicitarea legată de revenirea asupra deciziei în cazul Olimpiei Ardelean şi renunţarea la execuţiile şi epurările membrilor critici la adresa conducerii. În acest context, sunt dezamăgit de primele tale reacţii publice pe această temă. Pe de o parte, pentru că prezintă trunchiat şi manipulativ ceea ce s-a discutat şi s-a votat, miercuri seara, în Biroul Naţional (BN). Pe de altă parte, pentru ca această mobilizare extraordinară a membrilor USR împotriva a ceea ce percep ca fiind o greşeală majoră şi un abuz, arată că avem un partid viu, dinamic, în care respectarea principiilor şi a spiritului fondator e mai presus decât orice calcul politic de moment.

Mobilizarea reprezintă un semn de sănătate pentru USR şi motivul pentru care am câştigat (şi ne-a fost acordată) încrederea a sute de mii şi milioane de cetăţeni români. Pentru asta am fost votaţi, nu pentru cartoanele viu colorate de pe Facebook sau pentru imaginile ori sloganurile frumoase de pe blocurile din oraşe, plătite cu sute de mii şi milioane de euro!

Oli, USR şi injuriile

Legat de motivarea excluderii Olimpiei Ardelean ştii prea bine, ai fost şi tu de faţă la şedinţa BN de miercuri, în care am solicitat, de mai multe ori, chiar dacă am fost întrerupt, să fie clarificat, dincolo de orice dubiu, ce sesizări discutăm împotriva ei şi motivaţiile lor. Şi chiar dacă a existat şi o sesizare legată de injurii (faptă pe care Oli a recunoscut-o şi pentru care şi-a cerut scuze şi a acceptat să fie sancţionată), în peste 90% din timp s-au discutat sesizările privitoare la postarea pe care a făcut-o pe Facebook, cu câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale şi modul în care această postare ar fi afectat imaginea partidului sau cum, şi citez din câţiva colegi acuzatori, ”ar fi avut potenţial să afecteze imaginea USR”.

Dacă ar fi fost vorba (doar) de injurii şi jigniri (nu că asta ar fi o scuză), există o listă lungă ”de aşteptare”, începând cu un coleg trimis să ne reprezinte la Bruxelles şi cu tine, Dan Barna, continuând cu mine şi cu mulţi alţi colegi care, în momente tensionate, în spaţiul public ori în discuţii interne, am trecut peste limitele adresărilor colegiale. Eu îmi cer scuze, sper să o faci şi tu, iar dacă asta nu rezolvă problema, propun să trecem la sancţiuni cu titlu de exemplu începând cu noi, cei din conducerea partidului.

Prejudiciu de imagine? Sau MULŢUMIRI PUBLICE?

Privitor la ”prejudiciile de imagine aduse USR”, nu a fost vreo şmecherie ori vreo tentativă de tergiversare, atunci când am solicitat amânarea discuţiilor din Biroul Naţional până când va exista o decizie a Comisiei Naţionale de Arbitraj (CNARB) legată de sesizarea depusă de Olimpia Ardelean de aproape un an. Pentru că (şi din nou observ că ai prezentat faptele trunchiat şi manipulativ), sesizarea lui Oli nu e legată de faptul că a descoperit listele de semnături false (nedepuse în urma demersurilor ei), ci de comportamentul unui coleg, angajat al USR şi responsabil în campania #farapenali, care A VRUT SĂ DEPUNĂ LISTA CU SEMNĂTURI FALSE, chiar şi după ce s-a dovedit că nu erau veridice! Dacă acest lucru e adevărat, e extrem de grav faptul că respectivul coleg nu a fost sancţionat intern nici măcar cu o mustrare! Însăşi faptul că vreme de atâtea luni sesizarea lui Oli nu a primit răspuns reprezintă circumstanţe atenuante, iar dacă ceea ce a reclamat se dovedeşte adevărat, perspectiva e total diferită!

Ceea ce merita Olimpia Ardelean erau MULŢUMIRI PUBLICE pentru că a observat şi a acţionat împotriva depunerii acelor semnături false, care ar fi putut să arunce în aer campania #farapenali şi ar fi aruncat în derizoriu eforturile colegilor şi mobilizarea fără precedent a societăţii civile în strângerea celui peste un milion de semnături.

Dane, bucură-te că eşti preşedintele unui partid în care sute de membri contestă deciziile tale!

Iar dacă tot vorbim de ”riscuri potenţiale de afectare a imaginii USR”, atunci faptul că un coleg, angajat la USR, a vrut să depună listele respective chiar şi DUPĂ ce s-au dovedit că erau false, cum îl califici? Poţi înţelege supărarea, iritarea şi mobilizarea sutelor de colegi din USR, care au semnat deja solicitarea de anulare a excluderii, din perspectiva asta? Că o colegă care, prin acţiunile ei, a salvat campania #farapenali de la expunerea la un risc major a fost exclusă din USR (!), iar un alt coleg, care din neglijenţă (era responsabil de campanie) nu a observat că listele erau incorecte, ba, mai mult (dacă Oli are dreptate), a şi vrut să le depună DUPĂ ce s-a demonstrat că erau false, e bine mersi, protejat şi lăudat de conducere?

Dane, înainte de a continua cu faza de negare şi de escaladare şi radicalizare a situaţiei, încearcă să analizezi decizia de miercuri din perspectiva de mai sus. Şi adaugă la asta şi modul în care au fost ”selectate” şi celelalte sesizări care se aflau pe ordinea de zi, şi care au fost amânate, toate împotriva unor voci critice la adresa unor acţiuni ale conducerii USR, iar unele dintre ele având acelaşi fond – de mutare a responsabilităţii de la cei care au expus USR unor vulnerabilităţi către cei care le-au semnalat (şi mă refer, fără echivoc, la sesizarea împotriva lui Cosmin Stoenoiu).

Dane, opreşte vânătoarea de ţapi ispăşitori. Nu postarea Olimpiei Ardelean e cauza scorului de la cele mai recente alegeri. Iar problema USR nu e faptul că avem colegi vocali şi critici la adresa acţiunilor conducerii USR, cum e Cosmin Stoenoiu şi alţii. Dimpotrivă, acesta e MARELE AVANTAJ COMPETITIV al USR! Că avem asemenea colegi şi mulţi alţii care îi susţin. Nu poţi găsi un vaccin mai bun împotriva transformării USR într-un partid din categoria ”aceeaşi mizerie”, decât astfel de colegi şi un asemenea spirit!

Sper ca şi tu, şi ceilalţi colegi din BN care au votat, miercuri seara, excluderea să înţelegeţi cât mai repede asta şi să acţionaţi în consecinţă. Şi îţi garantez că, atâta vreme cât acest spirit critic nu e extirpat din USR, chiar vom reuşi să schimbăm România. În bine!

FOTO: Un mesaj fotografic de susţinere pentru Oli Ardelean, cu o parte din cei aproape 50 de colegi din Filiala Cluj, care au semnat deja, ieri, demersul prin care se solicită anularea excluderii.

foto
foto (Mihai Goţiu / Facebook)

Detalii despre scandalul din USR aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne