USL crează o subcomisie parlamentară pentru investigarea creditului luat de Ioana Băsescu

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank
Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
18.11.2013

Preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Senatul României, Cosmin Nicula a propus luni în Biroul Permanent al Senatului o anchetă la CEC Bank pentru a investiga condiţiile în care a obţinut fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, împrumutul de 4.600.000 de ron.

Cu 10 voturi pentru, 2 împotrivă şi 2 abţineri,senatorii s-au pronunţat în favoarea înfiinţării unei subcomisii de anchetă care va funcţiona în cadrul Comisiei de Buget-Finanţe din Senatul României, informează pesurse.ro

Votul din Senat are loc la o zi după ce Premierul Ponta a declarat într-o intervenţie telefonică la televizor că Preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea va fi schimbat din funcţie.

Subcomisia va avea rolul de a analiza circumstanţele în care i-a fost aprobat Ioanei Băsescu creditul de peste un milion de euro şi dacă decizia băncii de îi acorda împrumutul a avut caracter preferenţial.

Imediat după ce posturile TV ale lui Dan Voiculescu a făcut public, la începutul lunii, faptul că Ioana Băsescu şi-a cumpărat 290 de hectare în Călăraşi, cu un credit luat de la CEC Bank, premierul l-a acuzat pe Traian Băsescu că s-a folosit de instituţiile statului, şi a cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare speciale de anchetă pentru a investiga "cum se foloseşte preşedintele Traian Băsescu de funcţie în interese personale".

După ce a confirmat că a solicitat Corpului de Control să facă verificări la Oficiul de Cadastru Călăraşi privind terenurile transferate de la Institutul Agricol Fundulea mai multor comune între care şi Nana - localitatea unde Ioana Băsescu a cumpărat cele 300 de hectare - premierul a informat că a discutat cu liderul PNL Crin Antonescu, care s-a arătat "categoric" favorabil pentru înfiinţarea comisiei.

"L-am întrebat azi pe Crin Antonescu. A spus „Categoric, susţinem ideea de a avea o comisiei care să vadă în ce măsură, persoane publice, plătite din bani publici...”

Printre persoanele publice a căror implicare USL o voia implicată se numără şi procurorul DNA Lucian Papici, despre care Antena 3 a afirmat că ar fi implicat în achiziţionarea terenului din Călăraşi.

Se pare că USL şi-a mai diminuat pretenţiile şi se va mulţumi în această fază cu o Subcomisie în cadrul Comisiei de Buget-Finanţe şi cu ancheta pe care Ministrul de Finanţe o va întreprinde la CEC BANK.

Subliniind faptul că CEC este o bancă al cărei capital este sută la sută proprietatea statului, premierul a declarat duminică în direct, că îl va sprijini pe ministrul de Finanţe Chiţoiu să examineze activitatea lui Gheţea atât în AGA cât şi în Consiliul director al băncii.

"Am vorbit cu domnul ministru de Finanţe, pentru că este singurul care are competenţa de a face schimbări în conducerea CEC, şi îl susţin total să verifice foarte clar lucrurile şi să propună măsurile care se impun. O să-l mai sune domnul Băsescu să-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chiţoiu nu e aşa uşor impresionabil, am totală încrederea că ştie să-şi facă treabă", a declarat premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor