“Urşii gunoieri” devin istorie pe Valea Prahovei

Urşi în rezervaţia de la Zărneşti.
Urşi în rezervaţia de la Zărneşti. (Epoch Times România)

Urşii gunoieri” de pe Valea Prahovei, despre care s-a tot scris în anii precedenţi, sunt la un pas să devină istorie. Dacă în urmă cu 5-6 ani nu mai puţin de 40-45 de urşi mişunau în Răcădău, Noua şi Schei, acum doar câteva animale mai vin în “vizită“, iar specialiştii abia aşteaptă prilejul pentru a-i captura şi reloca. În ultimele luni, patru urşi adulţi care au devastat mai multe livezi şi coteţe din oraş au fost capturaţi, specialiştii Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) relocându-i la mare depărtare, în sălbăticie. O altă ursoaică cu 4 pui este urmărită şi va avea aceeaşi soartă.

Comparativ cu anii precedenţii, numărul urşilor care coboară în zona urbană a Braşovului s-a micşorat radical. Dacă în urmă cu 6 ani nu mai puţin de 40 de animale mişunau în Răcădău, acum oamenii abia dacă îi mai văd în zonă. Totuşi, specialiştii primesc săptămânal reclamaţii de la localnici vizitaţi sau păgubiţi de urşi. Pentru aceste exemplare, au primit autorizaţii de mutare. „Noi am avut aprobare pentru a captura şi reloca un număr de 5 exemplare de urşi maturi şi 4 pui în vârstă de până la 1 an. Până în momentul de faţă am capturat 4 exemplare adulte şi în perioada următoare urmează să capturăm o ursoaică cu 4 pui”, a declarat inginer Cosmin Zgremţea, responsabil cu vânătoarea, pentru ziarul local „Bună ziua, Braşov”. „Noi patrulăm permanent, din luna mai noi am patrulat în fiecare seară, avem echipe permanente şi monitorizăm permanent această activitate. Sunt zile în care coboară, sunt zile în care nu coboară nici unul. Acelaşi urs poate să fie şi în Şchei, şi pe Jepilor, şi în Noua, în decursul aceleaşi seri. Monitorizăm şi nu sunt probleme deosebite. Au fost probleme, când au mâncat nişte iepuri şi am rezolvat şi problema acelui urs, el este relocat”, a precizat Dan Olteanu, director Regia de Păduri Kronstadt.

Relocarea urşilor un proces complicat şi periculos, de care se ocupă specialiştii Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) Braşov. Urşii trebuie mai întâi momiţi în cuşti speciale, tranchilizaţi şi apoi mutaţi în păduri, la distanţe mari de zonele locuite. „Pentru noi a devenit o rutină această activitate însă fiecare caz are particularităţile şi problemele lui, în sensul că acţiunea se desfăşoară pe timp de noapte, lumina lanternelor nu poate să suplinească lumina naturală, e vorba de comportamentul lor”, a subliniat Geo Sârbu, specialist ICAS. Comportamentul urşilor din zona Braşov este studiat de specialişti cu ajutorul satelitului. „În momentul de faţă sunt 8 urşi care au radio-emiţătoare, aceştia deocamdată stau foarte bine în pădure, nu sunt dintre cei care vin în localităţi. Ei au în momentul de faţă un teritoriu relativ restrâns, legat de teritoriile unde îşi găsesc hrană şi în special de zmeurişuri şi în locurile unde îşi găsesc fructe în această perioadă”, a punctat Ovidiu Ionescu de la ICAS.

Urşii trebuie mai întâi momiţi în cuşti speciale, tranchilizaţi şi apoi mutaţi în păduri, la distanţe mari de zonele locuite.