Argeş: Urşii, alungaţi din zonele locuite

Urşii care s-au stabilit în ultimele luni în apropierea zonelor locuite din nordul judeţului Argeş vor fi forţaţi să revină în arealul lor natural.
Urşii care s-au stabilit în ultimele luni în apropierea zonelor locuite din nordul judeţului Argeş vor fi forţaţi să revină în arealul lor natural. (Lucas Dawson / Getty Images)

Urşii care s-au stabilit în ultimele luni în apropierea zonelor locuite din nordul judeţului Argeş vor fi forţaţi să revină în arealul lor natural prin organizarea unor aşa numite "goane oarbe", adică simulări ale unor partide de vânătoare în care se folosesc cartuşe fără încărcătură de alice.

Potrivit şefului Direcţiei Silvice Argeş, Gheorghe Davidescu, acţiunile de îndepărtare a animalelor, iniţiate după ce un localnic din comuna Corbeni a fost omorât de urs, se vor desfăşura după un program prestabilit.

"Vom organiza un instructaj cu paznicii de vânătoare de pe toate fondurile de vânătoare, inclusiv cele private şi vom stabili un program de goane oarbe. S-a organizat deja o astfel de simulare de vânătoare la Corbeni, acolo unde acel om a fost omorât de urs. A fost o goană cu cartuşe oarbe şi cu zgomot, pentru a împinge aceşti urşi spre arealul lor tradiţional", a declarat Davidescu.

"Ursul care a omorât acel om la Corbeni este un urs adus în Argeş anul trecut. Aceşti urşi, care au fost obişnuiţi să mănânce din mâna omului sau de la tomberoane, îşi găsesc mai greu hrana în mediul lor natural şi pătrund în zonele locuite pentru a se hrăni", a precizat şeful Direcţiei Silvice Argeş.

Apariţiile tot mai dese ale urşilor în zonele locuite din judeţ au determinat şi o reacţie din partea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeş.

"Nimeni nu se aştepta ca într-un sezon de vară, la o altitudine atât de mică, în zona de deal aceste animale să coboare şi să atace. Am luat măsuri de izolare a zonei şi de verificare a tuturor animalelor pentru a evita pe cât posibil îmbolnăvirea oamenilor. În această săptămână vom organiza o instruire cu paznicii de vânătoare, cu medicii veterinari şi vom stabili nişte metode de vaccinare a acestor animale sălbatice", a declarat şeful DSVSA Argeş, Ionel Vişinescu.

În judeţul Argeş, există 61 de fonduri de vânătoare, însă doar în cele din nordul judeţului sunt înregistraţi urşi. Potrivit datelor Direcţiei Silvice Argeş, pe fondurile de vânătoare din zona montană trăiesc circa 250 de urşi.

Un bărbat de 75 de ani din comuna argeşeană Corbeni a fost ucis de un urs, pe 25 iunie, într-o livadă de la marginea localităţii. Ulterior, animalul agresiv, care începuse să-şi devoreze prada, a fost omorât de săteni.

Anterior, doi ciobani au fost atacaţi şi răniţi de o ursoaică, în zona montană din nord-vestul judeţului. În aceeaşi perioadă, doi pui de urs şi-au făcut apariţia în municipiul Curtea de Argeş, unul dintre ei ajungând chiar lângă terenul de sport al unui liceu, în timpul desfăşurării probei de bacalaureat la educaţie fizică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne