Urmând exemplul grecilor, mii de ciprioţi au ieşit în stradă împotriva austerităţii


Manifestanţi anti-austeritate protestează în capitala cipriotă Nicosia în 4 martie 2015.
Manifestanţi anti-austeritate protestează în capitala cipriotă Nicosia în 4 martie 2015. (Captură Foto)

Câteva mii de ciprioţi au organizat un protest în capitala Ciprului, cerând guvernului să suspende măsurile de austeritate, acuzând că acestea au dus la sărăcirea multor cetăţeni ce trăiesc în ţara “salvată” financiar.

Protestul de miercuri, organizat de o platformă de aproape 20 de grupuri cipriote, numită “Societatea Reacţionează şi Cere” şi care include organizaţii studenţeşti şi de aripă stânga, a avut loc în ajunul unei întâlniri a Băncii Centrale Europene pe insulă.

Protestul a început în trei locuri din Nicosia şi manifestanţii au mărşăluit spre centrul de conferinţe al oraşului pentru a protesta împotriva austerităţii şi pentru a cere guvernului să cheltuie mai mult pentru crearea de locuri de muncă.

Manifestanţii au afişat bannere pe care erau scrise mesaje precum “Salvaţi oamenii, nu profiturile şi băncile”, “Fără austeritate, noi dorim demnitate” sau “Suspendaţi austeritatea, noi dorim locuri de muncă”.

Întâlnirea cu Banca Centrală Europeană, programată a se desfăşura joi în insula mediteraneană, urmează să dezvăluie detalii ale unui program de politică monetară neconvenţională care va începe în cursul acestei luni şi care prevede cumpărarea de obligaţiuni în valoare de 1 trilion de euro de la băncile centrale naţionale din zonă pentru a impulsiona creşterea economiei europene.

În 25 martie 2013, creditorii internaţionali – Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană – au anunţat un program de salvare financiară a Ciprului de 10 miliarde de euro.

În schimb, guvernul cipriot a fost de acord să strângă 5,8 miliarde de euro prin aplicarea unor măsuri dure de austeritate, incluzând închiderea celei de-a doua bănci ca mărime a ţării.

Ciprul este membru al Uniunii Europene din mai 2004 şi a adoptat moneda euro în ianuarie 2008.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe