Grecia zguduită de primul protest anti-guvernamental după prelungirea bailout-ului

Anarhiştii la o demonstraţie în Atena, 26 februarie
Anarhiştii la o demonstraţie în Atena, 26 februarie (LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Manifestanţii greci s-au întors împotriva guvernului elen pentru prima dată de când partidul de extremă stânga Syriza a ajuns la putere în luna ianuarie, într-un moment în care Grecia primeşte o prelungire cu 4 luni a programului său de salvare financiară ce urma să expire în 28 februarie.

Aproximativ 450 de oameni au ieşit joi pe străzile Atenei pentru a-şi manifesta furia faţă de guvern, mulţi dintre ei aruncând cu pietre şi bombe cu petrol înspre poliţie şi incendiind maşini după terminarea marşului, conform EUobserver.

Chiar dacă au fost la o scară mică faţă de masivele proteste anti-austeritate din Atena din ultimii 5 ani, incidentele de joi reprezintă prima manifestare de furie faţă de noul guvern condus de Alexis Tsipras – un guvern care a fost ales pe premisa că va suspenda măsurile de austeritate şi va anula o parte din datoria Greciei.

Dar după trei săptămâni de negocieri cu partenerii din zona euro, Tsipras a trebuit să abandoneze majoritatea promisiunilor din campania electorală şi să accepte o prelungire cu 4 luni a programului de bailout, completat cu un plan de reforme stricte.

Acordul i-a înfuriat pe o parte din membrii partidului său, iar unii dintre politicienii Syrizei şi-au cerut scuze în public pentru că şi-au dezamăgit alegătorii.

În plus, Parlamentul german a votat astăzi cu o majoritate covârşitoare să prelungească programul de salvare financiară a Greciei. Din cele 587 de voturi exprimate, 542 de parlamentari au votat pentru, 32 au votat împotrivă şi 13 au fost voturi în alb.

Dar ministrul german al finanţelor Wolfgang Schaeuble, chiar dacă a fost în favoarea prelungirii programului, şi-a manifestat unele dubii în privinţa materializării promisiunilor de reformă venite din partea Greciei.

Tranşa de 7,2 miliarde de euro rămasă din programul de bailout în valoare de 240 miliarde de euro va fi virată după ce creditorii internaţionali sunt mulţumiţi de reformele implementate în Grecia, susţine EUobserver.

Ministrul olandez al finanţelor Jeroen Dijsselbloem, care conduce întâlnirile miniştrilor de finanţe din zona euro, a declarat la rândul său că elenii au jucat poker pe timpul negocierilor. El a adăugat că ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis fie a blufat, fie a subestimat cât de catastrofală este situaţia financiară a Greciei.

“Pur şi simplu nu au mai existat bani, aşadar ei au avut nevoie de ajutor. Nu au mai dorit împrumuturi, deoarece există o datorie mare, dar dispun de aproximativ 32 de ani pentru a rambursa împrumuturile. Presupun că ei nu au ştiut cu exactitate situaţia în care se află Grecia şi cât de mult din povara datoriei lor a fost deja uşurată”, a adăugat Dijsselbloem.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe