UPDATE: Virusul Wuhan a luat viaţa a 5 moldoveni pe parcursul nopţii şi a unei asistente medicale. În total, 52 de decese înregistrate

.
. (pixabay.com)
Epoch Times România
16.04.2020

UPDATE: Cu regret, anunţă Ministerul Muncii şi Protecţiei, una din persoanele decedate în ultimele 24 de ore, a fost Lidia Lungu, asistentă medicală din cadrul Spitalului Republican Făleşti. Sistemul medical a pierdut un bun specialist, un lucrător ce şi-a dedicat viaţa pentru a salva alte vieţi omeneşti, se arată în mesajul ministrului Sănătăţii, care exprimă sincere regrete şi condoleanţe familiei îndurerate, rudelor, colegilor şi tuturor celor care au cunoscut-o şi apreciat-o.

***

Ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a anunţat că, joi dimineaţa, în Republica Moldova erau înregistrate 2049 de cazuri de infecţie cu coronavirus, dintre care 1914 persoane confirmate prin testarea de laborator şi 135 persoane confirmate în baza criteriilor clinico-epidemiologice.

„Medicul de familie discută la telefon cu pacientul despre tuse, febră, durere în gât, cefalee şi alte simptome, iar apariţia unor semne permite medicului de familie să stabilească diagnosticul la domiciliu şi fără testare” a explicat anterior şefa Direcţiei politici în domeniul asistenţei medicale primare, urgente şi comunitare de la MSMPS, Tatiana Zatîc.

În stare gravă la acest moment sunt 195 de pacienţi, în stare de gravitate medie 564, restul aflându-se în stare satisfăcătoare. Cât despre copiii infectaţi cu virusul Wuhan, în prezent sunt internaţi 74 copii, starea lor de sănătate fiind de gravitate medie şi satisfăcătoare.

Totodată, a anunţat Ministerul Sănătăţii, pe parcursul nopţii au fost înregistrate alte 5 decese:

Femeie de 63 ani din Chişinău, internată în stare gravă la Institutul de Medicină Urgenţă, la data de 5 aprilie. Boli cronice: insuficienţă respiratorie progresivă gr. III, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie hipertensivă.

Femeie de 63 ani din Orhei, internată în stare gravă la Institutul de Medicină Urgentă la data de 7 aprilie. Boli cronice: insuficienţă respiratorie progresivă gr. III, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie hipertensivă.

Bărbat în vârstă de 46 ani, din Glodeni. Internat la data de 14 aprilie la spitalul din Glodeni. Boli cronice: Cardiopatie ischemică, insuficienţă cardiacă, cardiopatie aterosclerotică hipertensivă, ateroscleroză.

Femeie de 68 ani, din Făleşti. Internată în stare gravă la Institutul de Medicină Urgenţă, la data de 8 aprilie. Boli cronice: Insuficienţă respiratorie progresivă gr. III, hipertensiune arterială gr. III, cardiopatie hipertensivă.

Bărbat de 73 ani din Cahul, care a fost internat la SR Cahul pe data de 12.04.2020. Boli cronice: cardiomiopatie hipertensivă, micronefrolitiază renală.

Pe parcursul zilei de miercuri 14 aprilie, 64 persoane au fost externate. În total, 235 persoane au fost tratate până în prezent şi 51 persoane au decedat din cauza virusul comunist.

În regiunea stângă a Nistrului au fost înregistrate până în acest moment 183 de persoane, iar din numărul total, 8 persoane au decedat.

Mai mult decât atât, la acest moment au fost înregistraţi 514 lucrători medicali infectaţi cu virusul Wuhan, ceea ce constituie a patra parte din numărul total al moldovenilor infectaţi. Dintre aceştia, medici 132, asistenţi medicali 186, felceri 32, personal medical auxiliar 154, farmacişti 9 şi paramedici 1 caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor