UPDATE: În R. Moldova au loc alegeri pentru primari - turul doi de scrutin. La Chişinău, competiţie între Andrei Năstase şi Ion Ceban

Urnă de vot (R. Moldova)
Urnă de vot (R. Moldova) (cec.md)
Ştefan Sârbu
03.11.2019

UPDATE: Până la orele 20.30, au reuşit să voteze peste 644.560 de cetăţeni în turul doi al alegerilor generale locale, reprezentând o prezenţă de circa 40%.

238 693 de mii de chişinăuieni, ceea ce constituie peste 37% dintre alegători au fost prezenţi până la această oră la urne pentru a alege primarul municipiului Chişinău.

Potrivit CEC, de către organele de drept au fost înregistrate 52 de cazuri de încălcări sau incidente. 14 cazuri ţin de agitaţia electorală în preajma secţiilor de votare; 6 despre afişajul electoral în locuri neautorizate; 10 cazuri de transportare a alegătorilor; 7 situaţii de bănuială de corupere a alegătorilor; 3 cazuri de împiedicare a exercitării dreptului la vot şi 12 alte încălcări care pot influenţa procesul electoral (injurii, huliganism, calomnie, fotografierea buletinului de vot). Toate încălcările fiind examinate de către Inspectoratul General al Poliţiei.

Alegătorii pot să-şi exercite dreptul la vor până la ora 21.00. Totodată, biroul electoral al secţiei de votare poate decide asupra prelungirii, cu cel mult 2 ore, a termenului votării pentru a le permite celor care stau la coadă la secţia de votare respectivă să-şi exercite dreptul la vot.

***

În Republica Moldova are loc duminică, 3 noiembrie, cel de al doilea tur al alegerilor locale. Urmează a fi aleşi 384 de primari din totalul celor 898 care nu au reuşit să obţină peste 50 la sută din voturi pe 20 octombrie.

Socialistul Ion Ceban care a obţinut 40% dintre voturi în primul tur şi preşedintele Platformei DA Andrei Năstase, cu rezultatul de 31% se confruntă în lupta pentru şefia municipiului Chişinău.

Mai mulţi candidaţi de dreapta care au candidat în primul tur al alegerilor locale, şi-au îndemnat alegătorii să-l voteze în cel de al doilea tur pe Andrei Năstase.

Aceştia şi-au exercitat deja dreptul la vot după care Andrei Năstase a menţionat că „de această dată nimeni nu va mai îndrăzni şi nu va mai reuşi să ne fure decizia, să ne fure votul aşa cum au făcut-o anul trecut”, iar Ion Ceban a votat pentru un viitor mai bun al Capitalei R. Moldova. Pentru un oraş modern şi curat, cu drumuri bune, parcuri amenajate, râuri şi lacuri curăţate.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 07.00, iar procesul de vot se încheie la ora 21.00. În al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a acumulat cele mai multe voturi, indiferent de numărul alegătorilor prezenţi la urne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor