Universităţi de top oferă cursuri gratuite online

Un screenshot al paginii de înscriere în Coursera (Coursera)
Kelly Ni
04.01.2013

Cursurile masive deschise on-line (MOOCs) sunt gratuite şi sunt cursuri la nivel universitar disponibile pentru oricine în lume. Dacă aveţi un calculator sau o tabletă şi acces la Internet, atunci opţiunile dvs în materie de cursuri on-line sunt imense.

În timp ce unele MOOCs percep o mică taxă, altele sunt gratuite. Coursera este în prezent un MOOC gratuit. Compania se descrie ca o "societate de antreprenoriat social" şi are ca parteneri universităţi de top din lume, în scopul oferirii de cursuri on-line pentru oricine doreşte, potrivit site-ului său.

Daphne Koller, profesorul Rajeev Motwani al departamentului de informatică de la Universitatea Stanford şi asociat la Universitatea Oswald G. Villard pentru predare universitară, a co-fondat Coursera împreună cu Andrew Ng, profesor asociat de ştiinţa calculatoarelor la Universitatea Stanford şi director al Stanford Artificial Intelligence Lab.

Potrivit American RadioWorks, unitatea naţională documentară a mass-mediei publice americane, Koller a declarat că există o cerere foarte mare de învăţământ superior de înaltă calitate.

"Există zone ale lumii unde marea majoritate a populaţiei nu are acces la nici un fel de educaţie superioară decentă", a spus ea. "Şi totuşi, locurile de muncă pe care oamenii ar dori să le aibă în scopul unei vieţi mai bune pentru ei sau familiile lor sunt cele care necesită studii superioare."

Investitorii finanţează în prezent proiectul, iar studenţii Coursera sunt răspândiţi în întreaga lume.

Universităţi renumite, cum ar fi Brown, Emory, Duke, Columbia, John Hopkins, Berkley, Rice, Stanford şi Princeton – pentru a numi câteva – sunt printre cele 33 de universităţi din întreaga lume care au încheiat un parteneriat cu Coursera.

Cineva poate învăţa cum să cânte la chitară prin înscrierea la cursul Introducere în lumea chitarei al Berkley College of Music. Altcineva poate opta pentru un curs în criptografie oferit de Stanford. Alte subiecte disponibile includ calcule, reţele de calculatoare, programare, limbi străine, inginerie electrică, microeconomie, filozofie, finanţe, sănătate şi nutriţie ecvină - lista poate continua.

Impact impresionant

Andrew Szegedy-Maszak, profesor de studii clasice la Universitatea Wesleyan din Middletown, Connecticut, predă greaca antică. Szegedy-Maszak a declarat, în timp procesului de creare a MOOC-ului on-line, că a fost o iniţiativă foarte interesantă.

Potrivit lui Szegedy-Maszak, el a predat istoria greacă în modul standard - în sălile de curs - de ceva vreme şi este entuziasmat de o schimbare de ritm.

"Ideea de a face acest material disponibil gratuit la nivel global mă încântă - este o provocare diferită", a spus el.

La cursul său despre grecii antici s-au înscris circa 11.500 studenţi.

"Acesta este un număr pe care nu l-aş fi putut atinge altfel", a spus el. În ceea ce priveşte popularitatea, el o pune pe seama "curiozităţii noastre intelectuale" ca fiinţe umane. O doamnă din Grecia i-a trimis un e-mail în care i-a scris pur si simplu că era foarte fericită că el preda istoria Greciei.

Crearea unui MOOC este o provocare, deoarece cursurile trebuie să fie scurte şi compacte de doar 12-14 minute. Szegedy-Maszak trebuie să îşi dea seama cum să prezinte 1000 ani în 42 de prelegeri de 12 minute.

"Acest lucru nu este cu adevărat echivalentul unui curs pe care l-aş ţine la universitate, unde cursurile sunt de 80 minute – acolo se oferă mult mai multe detalii", a spus el.

El a glumit cu prietenii că un MOOC este similar cu ceea ce fac ei la spectacolele sportive. "Ei fac un rezumat cu momentele importante ale unui joc - ceva asemănător se întâmplă şi aici - un fel de rezumat cu momentele importante din istoria Greciei", a susţinut el. "În acelaşi timp, cu toate acestea, nu minimizez importanţa evenimentelor."

A beneficia de o certificare

Deşi nu veţi obţine o diplomă de la Coursera, puteţi obţine certificate la finalizarea unui curs.

Szegedy-Maszak a notat că a primit un e-mail de la un profesor de istorie din Statele Unite, care a considerat că cunoştinţele sale despre istoria Greciei erau insuficiente. Deci el a urmat cursul lui Szegedy-Maszak şi a prezentat consiliului şcolii certificatul său de finalizare, pentru a-şi arăta efortul în dezvoltarea profesională.

Coursera lucrează actualmente pentru a semna parteneriate cu companii ce caută angajaţi, oferind un serviciu de carieră studenţilor MOOC care doresc să îşi împărtăşească CV-urile şi informaţiile lor cu companiile care caută angajaţi.

MOOCs sunt în prezent considerate un experiment în învăţământul superior, iar modul în care MOOCs vor fi susţinute şi cum vor realiza profituri în viitor este o întrebare pe care mulţi o pun.

"Etosul actual din Silicon Valley este că dacă construieşti un site web unde milioane de oameni preferă să îşi petreacă timpul, şi dacă ei îşi vor recruta şi prietenii, în cele din urmă iniţiativa se va auto-susţine", a afirmat Koller. "Am văzut asta în cazul Google, Facebook şi Linkedin."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor