Uniunea Europeană amână anularea vizelor pentru ruşi: Moscova acuză Bruxellesul de politizarea problemei (presa rusă)

Presă străină la un chioşc de ziare.
Presă străină la un chioşc de ziare. (Justin Sullivan / Getty Images)
Epoch Times România
28.11.2012

Rusia a acuzat Uniunea Europeană de tărăgănare din motive politice a procesului de anulare a vizelor pentru cetăţenii ruşi. Moscova pleacă de la ideea că summitul UE-Rusia, programat pentru 21 decembrie, trebuie să devină decisiv în ceea ce priveşte acceptul Bruxellesului de a semna acorduri concrete. Însă Bruxellesul declară deschis că anularea vizelor nu se va produce prea curând, notează cotidianul Kommersant.

O declaraţie vehementă la adresa UE a fost formulată marţi de împuternicitul special al Ministerului de Externe al Rusiei, Anvar Azimov. Potrivit lui Azimov, înaintea summitului din decembrie Rusia-UE, Moscova a acumulat o serie de obiecţii serioase faţă de Bruxelles. În primul rând, cu privire la tematica anulării vizelor, care pentru Moscova este una prioritară. 'Fără libera circulaţie între Federaţia Rusă şi UE nu poate exista un parteneriat cu adevărat strategic', a declarat Azimov.

Potrivit diplomatului rus, problema constă în faptul că unele ţări din UE tărăgănează intenţionat procesul de anulare a vizelor cu UE, din cauza temerii legate de afluxul de imigranţi, infractori şi droguri. Moscova, însă, este convinsă că nu există niciun pericol. După cum presupune diplomatul, adevărata cauză a 'încetinelii' UE rezidă în problema politică.

Azimov a enumerat trei cauze: dorinţa unor ţări din UE de a anula iniţial vizele cu statele membre ale Parteneriatului Estic, în primul rând cu Republica Moldova şi Ucraina; dorinţa de a lega liberalizarea regimului de vize de situaţia privind drepturile omului din Federaţia Rusă; încercările unor ţări din Europa de Est şi regiunea baltică de a-l 'împunge pe fostul 'frate mai mare''.

După cum promite Azimov, Moscova 'va pune tranşant' problema vizelor în timpul summitului UE-Rusia din 21 decembrie. Vladimir Putin le va propune europenilor următoarea schemă: până la sfârşitul anului părţile finalizează realizarea primelor două pachete din lista 'Paşi comuni pentru trecerea la regimul fără vize', pusă de acord în decembrie 2011 (cele două pachete se referă la protecţia documentelor şi imigraţia ilegală). Munca la cel de-al treilea şi al patrulea pachet (ordinea socială, securitatea, cooperarea în domeniul juridic, relaţiile externe) trebuie să fie încheiată înainte de summitul Rusia-UE din iunie 2013, urmând ca la acest summit să fie dat startul elaborării acordului propriu-zis de anulare a vizelor, pentru a fi adoptat în decembrie 2013. Astfel, vizele ar putea fi anulate până la Olimpiada de la Soci.

Deocamdată, pentru o trecere accelerată la un regim fără vize cu Rusia sunt pregătite, potrivit lui Azimov, doar 17 ţări din UE, iar 10 'oscilează'. 'Suntem gata să ne înarmăm cu răbdare încă un an, însă, dacă până la sfârşitul lui 2013 nu va exista niciun progres în ceea ce priveşte elaborarea acordului privind anularea vizelor, Rusia îşi va trage propriile concluzii', a atenţionat ambasadorul rus.

Întrebat de Kommersant de ce, ca gest de bunăvoinţă, Rusia nu ar anula vizele cu UE în regim unilateral, cum au făcut Ucraina şi Republica Moldova, Azimov a răspuns: 'Suntem pentru drepturi egale, anularea vizelor nu poate fi decât reciprocă. Pentru noi, o asemenea variantă (ca cea a Ucrainei) ar fi păguboasă. Să anuleze UE vizele, iar noi ne vom mai gândi'. Diplomatul rus este convins că UE este la fel sau poate chiar mai mult decât Rusia interesată de anularea vizelor. 'Mingea se află pe terenul lor', a conchis Azimov.

UE respinge criticile Moscovei. 'Rusia afirmă că nu există probleme tehnice, însă, din punctul nostru de vedere, lucrurile nu stau astfel', a declarat pentru Kommersant o sursă diplomatică de la Bruxelles. 'Federaţia Rusă are o problemă serioasă cu imigranţii, problemă tot mai acută. Există nemulţumiri şi în ceea ce priveşte graniţele, problema corupţiei, care afectează şi domeniul protecţiei documentelor. Ne îndoim foarte tare că toate acestea ar putea fi rezolvate într-un an', a spus interlocutorul ziarului rus, subliniind că procesul de anulare a vizelor dintre Rusia şi UE se află 'abia la început' şi din acest motiv 'este prematur să se vorbească despre termene'.

Între timp, şeful biroului de presă al reprezentanţei UE în Rusia, Soren Liborius, a declarat pentru Kommersant că Bruxellesul 'salută dorinţa puternică a Moscovei de a grăbi procesul de liberalizare a regimului de vize' şi că 'anularea vizelor este un scop comun (al UE şi Rusiei)'. De altfel, nici Liborius nu a putut explica de ce vizele nu pot fi anulate până la Olimpiada de la Soci. 'Politica UE este de aşa natură, încât noi nu ne trasăm termene artificiale', a explicat diplomatul, refuzând să comenteze reproşul Moscovei privind substratul politic al tărăgănării din procesul de liberalizare a regimului de vize.

În opinia Bruxellesului, Rusia şi UE ar putea deocamdată să-şi înlesnească semnificativ regimul de vize: un acord corespunzător este aproape gata, nefiind pusă de acord doar problema paşapoartelor de serviciu. Moscova insistă asupra faptului ca deţinătorii acestora - deputaţi, angajaţi ai ministerelor, corporaţiilor de stat şi altor departamente - să fie scutiţi cu totul de formalităţile pentru eliberarea vizelor, în timp ce Bruxellesul se opune.

Anvar Azimov a dat de înţeles că pentru Moscova problema paşapoartelor de serviciu este 'o chestiune de principiu' şi că ea nu va renunţa la cerinţele sale. 'Nu ne vom plia mai mult de atât', a spus Azimov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor