Uniunea Eurasiatică a lui Putin, concurent redutabil al Uniunii Europene

Vladimir Putin (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
02.08.2012

Pentru prima dată Uniunea Europeană (UE) s-ar putea confrunta cu un concurent redutabil. Ideea preşedintelui rus Vladimir Putin de a înfiinţa Uniunea Eurasiatică, organism cu propriile structuri de conducere, propriile decizii cu caracter obligatoriu şi propria justiţie are potenţial de realizare, notează analistul Liana Fix de la Fondul Mercator, într-un articol pentru cotidianul german Die Welt.

Iniţial, ideea lui Putin privind înfiinţarea Uniunii Eurasiatice a fost primită cu scepticism, continuă expertul. Rusia a venit de multe ori cu asemenea proiecte unioniste, dar care mai târziu au fost date uitării. Actualul proiect, însă, are potenţial, constată autorul articolului. Uniunea Eurasiatică este capabilă să facă din regiune un jucător economic puternic pe scena internaţională.

Decisivă va fi aderarea Ucrainei la această uniune promovată de Putin. Acest lucru va conferi proiectului forţă politică şi economică. În pofida faptului că preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat nu o singură dată că viitorul ţării este legat de UE, relaţiile dintre Kiev şi Bruxelles au ajuns la ora actuală într-un punct mort.

În acelaşi timp, Rusia şi-a activat toate instrumentele pentru a împinge Kievul spre aderare la Uniunea Eurasiatică. O asemenea distribuţie de forţe pune sub semnul întrebării strategia UE în regiune. Bruxellesul formulează numeroase cerinţe faţă de participanţii acordului de parteneriat, fără a propune nimic în schimbul perspectivelor de aderare, se spune în articol.

Multe arată că Uniunea Eurasiatică prevede supremaţia Rusiei, însă această uniune se va baza, totuşi, pe un sistem analog celui al UE, nu pe un model sovietic, este de părere analistul german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor