Ungaria: un nazist suspectat in varsta de 97 de ani este judecat

Jack Phillips
09.05.2011

Un maghiar de 97 de ani este judecat in Ungaria pentru comiterea de crime de razboi pentru nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Centrul Simon Wiesenthal il include pe Sanor Kepiro ca cel mai cautat suspect nazist pentru crime de razboi in lume.

Kepiro este acuzat de organizarea uciderii in masa a cel putin 1250 de civili in Serbia de acum in 1942. El a fost condamnat pentru crima in 1944, dar nu a fost niciodata pedepsit, pentru ca a fugit in Argentina.

In 2006, el a fost dat in vileag de catre Centrul Wiesenthal din Budapesta si a fost pus sub acuzare cu trei luni in urma.

Potrivit BBC, Kepiro a spus ca el este "complet nevinovat" si a numit procesul drept "circ".

Kepiro este acuzat ca a provocat in mod direct moartea a 36 de evrei si sarbi, potrivit BBC. Kepiro a enuntat un alt numar si a pretins ca el a fost "singura persoana care a refuzat sa foloseasca arme de foc." El sustine ca a impiedicat moartea a cinci persoane.

Centrul Wiesenthal a remarcat faptul ca au existat cel putin 89 de condamnari impotriva criminalilor de razboi nazisti in ultimii 10 ani, si aproape 3.000 de noi anchete au fost initiate.

Urmaririle penale au venit "in ciuda presupunerii oarecum raspandite ca este prea tarziu pentru a aduce in fata justitiei criminalii nazisti," a afirmat Dr. Efraim Zuroff, care coordoneaza cercetarea criminalilor de razboi nazisti din intreaga lume de la Centrul Wiesenthal, intr-o declaratie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor