Unde veţi achita cel mai puţin pentru o cină pe litoral

. (Epoch Times Romania)
Cristina Boiangiu
16.07.2012

Două persoane care iau cina la un restaurant din Mamaia vor plăti, în medie, 39 de euro, mai mult decât în staţiuni asemănătoare din Portugalia, Grecia, Cipru sau Bulgaria, unde preţurile pornesc de la 28 şi ajung la 38 de euro. Calculele au fost făcute de Federaţia Patronatelor în Turismul Românesc (FPTR) şi Poşta Britanică.

Au fost puse la socoteală preţurile a opt produse alimentare şi nealimentare de uz comun în 40 de destinaţii de vacanţă, iar cele mai mici costuri au fost calculate pentru Bulgaria, Turcia şi Portugalia. România se numără şi ea printre cele mai ieftine destinaţii turistice de litoral din Europa, dar nu la costurile calculate pentru o cină la Mamaia.

Coşul de vacanţă analizat include o masă pentru doi adulţi (cina), cu o sticlă de vin, servită la un restaurant cu specific local, un pachet de ţigări Marlboro Lights, o cremă de protecţie solară cu factor 15, o sticlă de bere locală, o apă minerală, o ceaşcă de cafea la o cafenea sau bar şi o sticlă de Coca-Cola.

România conduce în topul celor mai ieftine destinaţii dacă se are în vedere preţul ţigărilor care este de 2,7 euro, faţă de 3,4 euro în Bulgaria, 3,8 euro în Spania, 4,3 euro în Portugalia, 4,8 euro în Cipru şi 4,3 euro în Grecia.

O cremă de protecţie solară costă 5,15 euro în România, faţă de 9,7 euro în Bulgaria, 13,5 euro în Portugalia, 18,2 euro în Cipru sau 12,97 euro în Grecia, însă pe ansamblu, coşul de vacanţă pentru Mamaia (53,4 euro) îl depăşeşte pe cel din Portugalia.

Pentru o zi în staţiunea Sunny Beach din Bulgaria, coşul de vacanţă zilnic costă 48,21 de euro, cel mai mic preţ dintre staţiunile analizate, în timp ce costurile cele mai mari sunt pe Makarska Riviera din Croaţia, unde turiştii cheltuiesc 84,61 euro pe zi.
Pe litoralul spaniol preţul este de 65 de euro/zi, în Grecia - 72,34 euro/zi, iar în Franţa - 75 de euro/zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor