Un vânător de comori a descoperit lingouri de platină sovietice în valoare de 3 miliarde de dolari

Epoch Times România
02.02.2012

Un căutător de comori american a anunţat că a descoperit lingouri sovietice de platină în valoare de trei miliarde de dolari, în epava unui vas scufundat în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Epava - un vas comercial britanic - se află la 80 de kilometri de coasta americană, în oceanul Atlantic, la o adâncime de 213 metri, a declarat căutătorul de comori Greg Brooks, de la institutul Sub Sea Research.

Brooks spune că a descoperit vasul SS Port Nicholson, scufundat în 1942 de o torpilă germană. El susţine că a făcut descoperirea în urmă cu patru ani, dar a amânat anunţul cât timp şi-a negociat drepturile.

Lingourile de platină, estimate în prezent la circa 3 miliarde de dolari, reprezentau plata URSS-ului către Statele Unite pentru provizii de război.

Unul dintre avocaţii guvernului britanic, Anthony Shusta, se îndoieşte că vasul transporta platină, dar a precizat că Marea Britanie ar putea revendica încărcătura atunci când încep operaţiunile de scoatere la suprafaţă.

Acestea vor fi lansate luna aceasta.

"O voi obţine, într-un fel sau altul, chiar dacă trebuie să ridic eu vasul din apă", a spus Brooks.

Institutul pentru istoria Rusiei din cadrul Academiei ruse de ştiinţe a precizat că nu are informaţii despre vasul scufundat, dar a confirmat că guvernul sovietic a folosit adesea metale sau minerale preţioase ca plată, în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

În 1981, un vânător de comori a descoperit o epavă a unui vas britanic, HMS Edinburgh, încărcat cu aur sovietic. Aurul urma să fie plătit Statelor Unite pentru armele furnizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor