Un tribunal egiptean confirmă condamnarea la moarte a fostului preşedinte Morsi

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi.
Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi. (FAYEZ NURELDINE / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
16.06.2015

Tribunalul Penal din Cairo a confirmat marţi pedeapsa capitală pronunţată în urmă cu o lună împotriva fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi şi a altor câtorva persoane. Morsi a fost acuzat de plănuirea unei evadări în masă dintr-o închisoare precum şi a unor atacuri, alături de grupurile Hamas şi Hezbollah, cu scopul de a submina ordinea de stat în timpul revoltei din 2011 care a dus la alungarea de la putere a regimului Mubarak.

Pedeapsa cu moartea a fost confirmată după ce tribunalul a primit un aviz cu caracter neobligatoriu, din partea Marelui Muftiu al Egiptului.

În timpul Revoluţiei din 2011, Morsi şi mai mulţi membri ai Frăţiei Musulmane au evadat din închisoarea Wadi al-Natroun. Împotriva evadaţilor au fost formulate acuzaţii pentru deteriorarea şi incendierea clădirilor închisorii, crimă şi tentativă de omor împotriva gardienilor închisorii şi jaf.

În timp ce Morsi nu şi-a prezentat niciodată versiunea asupra evadării din închisoare, fostul preşedinte a oferit un interviu postului Al-Jazeera Mubasher TV şi a susţinut că gardienii au fugit, nereuşind să recâştige controlul asupra închisorii.

În timpul procesului, procurorii au numit evadarea lui Morsi din închisoare drept una dintre cele mai mare conspiraţii ale Egiptului, adăugând că sute de elemente străine au fost implicate într-o serie de evadări din închisori care au avut loc pe întreg cuprinsul Egiptului pe parcursul celor 18 zile de revolte.

Procurorii au mai susţinut că evadările au avut loc cu coordonarea Frăţiei Musulmane, adăugând că peste 20.000 de deţinuţi au reuşit să scape din închisori în acele zile. De asemenea, procurorii susţin că 800 de membri Hamas şi Hezbollah au pătruns în Egipt prin Gaza pentru a organiza trei dintre evadări.

În ciuda acuzaţiilor, Hamas, Hezbollah şi Frăţia Musulmană au declarat că rezidenţii locali, şi nu elemente străine, au fost responsabili pentru evadările din închisoare.

Tot marţi, înainte de a primi avizul Marelui Muftiu, tribunalul i-a condamnat pe Morsi şi pe alte 16 persoane la închisoare pe viaţă pentru acuzaţii de spionaj şi comunicare cu elemente străine, inclusiv Iran şi Hamas, în vederea subminării securităţii naţionale a Egiptului.

Morsi, care a fost demis la 3 iulie 2013 după protestele în masă împotriva guvernului său, a câştigat primele alegeri democratice ale Egiptului organizate după răsturnarea de la putere a lui Mubarak în 2011.

În cadrul procesului pentru spionaj, Khairat El-Shater, Mohammed El-Beltagy şi Abdel Aaty au fost condamnaţi la moartea prin spânzurare. Alţii 13, inclusiv academicianul Emad Shahin şi secretarul de presă al lui Morsi, Sondos Assem, au fost condamnaţi la moartea prin spânzurare în absenţă. Alţi doi acuzaţi au primit sentinţe de 7 ani închisoare în absenţă.

Toate cele trei verdicte, dintre cele cinci intentate fostului presedinte, au fost pronunţate în prima instanţă şi împotriva lor se poate face recurs.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor