Un templu preistoric de acum 6000 de ani, descoperit în Ucraina

O echipă de arheologi a descoperit un templu construit înainte de a fi inventat scrisul. Templul, unde se află figurine şi resturi de animale sacrificate, se află în zona uneia dintre cele mai mari aşezări preistorice descoperite vreodată în Europa de Est.
Templu de acum 6.000 de ani descoperit în Ucraina
Templu de acum 6.000 de ani descoperit în Ucraina (Archeology.ovo.bg/blog)

Un templu din timpurile preistorice, datând de acum aproximativ 6000 de ani, a fost descoperit de o echipă de arheologi din Ucraina. Construit înainte de inventarea scrisului, templul măsoară aproximativ 60/20 metri. Arheologii explică faptul că este vorba despre un edificiu cu două etaje, din lemn şi lut, care a fost înconjurat de o curte. Etajul superior era împărţit în cinci săli, scriu arheologii Nataliya Burdo şi Mykhailo Videiko, care şi-au publicat studiul în revista Tyragetia. Cercetarea a fost, de asemenea, citată şi într-un articol publicat recent în revista Antiquity.

În interiorul templului, arheologii au descoperit opt platforme de lut, despre care se crede că ar fi putut fi folosite ca altare de sacrificiu. Una dintre platformele de la etaj conţine "numeroase oase arse de miel", conform celor doi arheologi de la Institutul de Arheologie al Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei. Podelele şi pereţii din toate cele cinci camere de la etaj sunt decorate cu vopsea roşie, cu scopul de a crea o intensă atmosferă ceremonială. Parterul are şapte platforme suplimentare şi o curte plină cu oase de animale şi fragmente de ceramică.

O aşezare importantă

Templul face parte dintr-o aşezare preistorică aflată în apropierea modernului oraş Nebelivska. Anchetele geofizice indică faptul că aşezarea se întindea pe mai mult de 238 de hectare, având peste 1200 de clădiri şi aproape 50 de străzi, un fel de metropolă preistorică.

Un număr de alte situri preistorice de dimensiuni similare au fost găsite în Ucraina şi în alte părţi ale Europei de Est, aceste aşezări fiind uneori atribuite culturii Cucuteni sau Cucuteni - Tripolia/Trypillian, una dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa. Arheologii au descoperit că, atunci când aşezarea a fost abandonată, structurile sale, inclusiv templul abia descoperit, au fost incendiate, fapt constatat şi în alte locuri ocupate de cultura Cucuteni.

Aur, ornamente şi figurine

În interiorul templului s-au găsit fragmente de figurine, dintre care unele par să înfăţişeze fiinţe umanoide. Ca şi în alte situri Trypillian, unele figurine prezintă nasuri care arată ca nişte ciocuri şi ochi asimetrici, unul mai mare decât celălalt. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, mai multe podoabe în os şi aur, beteală care, probabil, a fost montată pe veşminte de cap ceremoniale.

Conform celor scrise de cercetători, templul preistoric descoperit este similar, în unele privinţe, templelor construite în Orientul Mijlociu între mileniul 5 şi 4 î.Hr., cum ar fi cele observate în Anatolia şi Mesopotamia. Cel mai bun exemplu este reprezentat de un templu antic de acum 6.000 de ani, descoperit în oraşul antic Eridu, în Irakul de astăzi, în care al doilea etaj este împărţit în acelaşi mod în săli mai mici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură