Un tânar inginer din Moldova a prezentat un nou sistem de siguranţă a avioanelor

Aeronavă TAROM în zbor (Epoch Times România)
Tatiana Chiriac
23.10.2013

Inginerul moldovean Alexandru Bălan a prezentat miercuri un nou sistem de siguranţă a avioanelor - SIAAB 1 şi SIAAB 2. Potrivit "Infotag", inginerul a comunicat în cadrul unei conferinţe de presă că SIAAB 1 este un sistem de prevenire a exploziilor, acesta fiind instalat sub aripa aeronavei, astfel încât în momentul critic, cu ajutorul unor substanţe chimice speciale, să transforme kerosenul într-o masă neinflamabilă.

"SIAAB 2 reprezintă un sistem interior, care funcţionează după principiul substanţelor spumoase. El este instalat în salonul avionului, în rezervoare speciale, care permit în momentul impactului eliberarea acestuia. Într-un timp foarte scurt, interiorul aeronavei se umple cu masă spumoasă foarte densă, ce blochează mişcarea obiectelor aflate în interior. La contact direct cu aerul, aceasta capătă un volum de 416 ori mai mare, imobilizând persoanele şi, astfel, protejându-le de cădere. După 30 de secunde are loc o reacţie inversă, spuma se transformă în lichid, pasagerul este puţin ud, însă viu şi nevătămat", a spus inventatorul.

Potrivit inginerului, "experimentarea a fost efectuată cu succes, demonstrând că sistemul este funcţional", însă autorul vrea să verifice încă o dată capacitatea acestuia.

El afirmă că cercetările sale au trezit interes în SUA. Proiectul a fost realizat în decurs de şase ani, iar suma este echivalentă cu costul a şapte apartamente în centrul Chişinăului.

Precizăm că Alexandru Bălan s-a născut în satul Cojuşna, raionul Străşeni. A absolvit Facultatea de arhitectură la Universitatea Tehnică din Moldova, iar în prezent îşi continuă studiile la Universitatea din Helsinki, în domeniul ingineriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor