Un război iraniano-american nu va exista, sunt de părere experţi ruşi

(photos.com)
Epoch Times România
03.02.2012

SUA nu vor declanşa un război cu Iranul mai devreme de un an, dacă va declanşa vreodată: Washingtonul nu are suficiente arme pentru desfăşurarea de acţiuni armate, fără a mai vorbi de trupe terestre, care, pentru finalizarea cu succes a operaţiunii, trebuie să aibă cel puţin 3.500 de tancuri şi un milion de oameni, au conchis experţi ruşi, reuniţi joi în cadrul seminarului 'Evenimentele din jurul Iranului şi influenţa lor asupra spaţiului postsovietic', informează cotidianul Utro.

În opinia vicepreşedintelui Academiei de ştiinţe geopolitice de la Moscova, Konstantin Sivkov, americanii au la dispoziţie 'doar 150-200 de maşini de luptă şi un număr egal de rachete'. Sivkov a amintit că americanii aveau în timpul operaţiunilor din Libia circa 300 de maşini de luptă şi, ca rezultat, ei nu au reuşit să-şi atingă în deplină măsură obiectivele trasate.

Un impediment pentru americani îl constituie, în opinia experţilor ruşi, şi geografia: în zone montane iranienii vor putea ascunde uşor şi să utilizeze chiar şi complexele lor antirachetă învechite. 'Cu Irakul a fost mai simplu: irakienii aveau doar un obiectiv nuclear şi acela la suprafaţă. În Iran, în schimb, obiectivele nucleare sunt risipite şi ascunse sub pământ', explică Stanislav Ivanov, expert pe lângă Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse.

Un alt factor de îngrădire pentru SUA îl reprezintă China, care a declarat deja în mod deschis că în cazul unui atac asupra Iranului va întreprinde acţiuni de răspuns. Un alt dezavantaj îl constituie şi situaţia din Caucaz: în opinia experţilor ruşi, americanii au în această zonă un singur aliat, Georgia. 'Cel mai probabil este că, în cazul declanşării unei operaţiuni militare, primul atac ofensiv va fi iniţiat de Israel. Însă avioanele F-15 şi F-16 nu vor putea ajunge până în Iran fără a se alimenta pe drum. Ele ar putea face acest lucru în Georgia, însă cum va fi rezolvată problema din Georgia şi până în Iran? Niciuna dintre ţări nu va accepta să pună la dispoziţie spaţiul său aerian', este de părere politologul Anatoli Ţâganiuk.

În opinia experţilor, pentru statele din regiunea caucaziană a venit 'ora Z': ele trebuie să decidă dacă să fie sau nu cu SUA. În cea mai complicată situaţie s-ar putea pomeni Azerbaidjanul: pe de o parte, el are relaţii culturale şi religioase strânse cu Iranul, iar pe de altă parte SUA îi pot promite Azerbaidjanului, în schimbul loialităţii sale, provincia Nagorno-Karabah. Problema relaţiilor cu SUA va trebui să fie rezolvată şi de Turkmenistan. 'Controlul asupra Turkmenistanului ar putea deveni o problemă de viaţă şi de moarte pentru Rusia', subliniază Ţâganiuk.

În ceea ce priveşte Rusia însăşi, ea ar putea profita în mod teoretic de situaţia creată, însă, 'având interesele politice mari, ea are în acelaşi timp o influenţă aproape egală cu zero', este de părere directorul-adjunct al Institutului SUA şi Canadei, Pavel Zolotarev, citat în finalul articolului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor