Un pas istoric. Preşedintele american Trump trece graniţa în Coreea de Nord

Donald Trump se întâlneşte cu Kim Jong-un în satul de frontieră Panmunjom din Zona Demilitarizată, 30 iunie 2019
Donald Trump se întâlneşte cu Kim Jong-un în satul de frontieră Panmunjom din Zona Demilitarizată, 30 iunie 2019 (Screenshot)

Preşedintele american Donald Trump a dat mâna cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în fortificata Zonă Demilitarizată (ZDM), ce separă Coreea de Nord de Coreea de Sud, potrivit RFE/RL.

Cei doi şefi de stat şi-au strâns mâna duminică peste linia de demarcaţie, înainte ca Trump să treacă în teritoriul nord-coreean – primul astfel de gest făcut de un preşedinte american în exerciţiu.

După o altă strângere de mână, Trump şi Kim au trecut împreună în teritoriul sud-coreean, unde li s-a alăturat preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.

“Este o zi mare pentru întreaga lume şi este o onoare să fiu aici. Se întâmplă multe lucruri măreţe”, a afirmat Trump.

Kim a afirmat că faptul că Trump a păşit în Coreea de Nord a fost “un act foarte curajos şi determinat” care înseamnă că “dorim să punem capăt trecutului neplăcut”.

După ce a discutat aproximativ 50 de minute cu uşile închise cu Kim, Trump a afirmat că cele două tabere şi-au desemnat echipe pentru a relua, în următoarele săptămâni, negocierile nucleare stagnate.

De asemenea, Trump a precizat că l-a invitat pe Kim să viziteze Statele Unite.

Trump şi Kim s-au întâlnit în cadrul a două summituri de mare profil – în Singapore şi Vietnam – ca parte a eforturilor SUA de a convinge Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare.

Cei doi lideri s-au lăudat reciproc după cele două summituri, însă s-au realizat progrese minore în direcţia denuclearizării.

Trump a sosit în Seul sâmbătă seară pentru discuţii cu Moon, după ce a participat la un summit G20 în Osaka, Japonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe