Un paradis în deşertul din Peru în jurul unui lac cu puteri vindecătoare (video)

Un paradis în deşert. Nu este un miraj: în Peru, în regiunea Ica, într-unul dintre cele mai impresionante deşerturi din America de Sud, se află una dintre cele mai frumoase oaze a globului. Vorbim despre Huacachina, o mică localitate construită pe malul unui lac.

Laguna Huacachina, Peru
Laguna Huacachina, Peru (wikipedia.org)

Laguna Huacachina este o oază situată la cinci kilometri de oraşul peruan Ica, în mijlocul deşertului de coastă din Pacific. Apele sale de culoare verde smarald sunt înconjurate de vegetaţie abundentă compusă din palmieri, eucalipt şi specii de roşcove, cunoscute sub numele de huarango, care servesc drept hrană păsărilor migratoare care trec prin această regiune. Toate acestea fac din Huacachina unul dintre locurile cele mai spectaculoase şi frumoase ale coastei peruviene, cunoscută şi sub numele de oaza Americii.


Laguna Huacachina, Peru
Laguna Huacachina, Peru (wikipedia.org)

Marea sa atracţie ca paradis natural, clima caldă predominantă pe tot parcursul anului şi puterea de vindecare atribuită apelor sale (bogate în substanţe sulfuroase şi sare), au făcut ca Huacachina să devină, în jurul anilor 1940, una dintre cele mai importante şi exclusive localităţi balneare din Peru din acele vremuri. Au fost construite case şi hoteluri, o promenadă frumoasă în jurul lacului, cu balustrade, mall-uri şi cabine pentru amatorii de scăldat. Chiar şi pe drumul asfaltat, care leagă lacul cu oraşul Ica, au fost plantaţi ficuşi, salcâmi şi huarangos.

Deşi trecerea timpului se remarcă, staţiunea păstrează încă suficientă excelenţă din cele mai bune timpuri ale sale. Doi supravieţuitori din acea epoca sunt Hotel Mossone, construit în 1920, şi Hotel Salvatierra.

Legenda lagunei Huacachina

Una dintre legendele lagunei Huacachina vorbeşte despre o fată tânără pe nume Huacay China, care s-a îndrăgostit de un tânăr războinic. La puţin timp după căsătorie războinicul a plecat la război, unde a murit. După aflarea veştii, tânăra soţie Huacay China a fost copleşită de durere şi s-a dus să plângă într-un câmp de floarea soarelui, locul unde s-au întâlnit pentru prima dată.

Tânăra Huacay China a plâns zile întregi, până când din lacrimile sale s-a format o mică lagună. Într-o zi, după căderea nopţii, un războinic tânăr a trecut prin lagună şi a văzut-o pe Huacay China. Realizând că a fost văzută, tânăra a început să alerge fiind urmărită de tânărul războinic. În momentul când acesta era pe cale să o prindă, ea s-a aruncat în propria lagună.

A aşteptat acolo ore în şir, până când tânărul războinic a plecat, iar când a ieşit din lagună şi-a dat seama că nu mai avea picioare, se transformase într-o sirenă frumoasă, dând astfel numele său lagunei. Legenda spune că în fiecare noapte cu lună nouă, sirena Huacay China părăseşte lacul şi merge să-şi jelească iubitul soţ.

Cum se ajunge la Huacachina

Pentru a ajunge la Huacachina se străbat patru kilometri de dune de nisip înainte de a ajunge la palmierii verzi din jurul lacului. Un efort care, în fiecare an, nu îi opreşte pe miile de turişti care se alătură expediţiilor ghidate, care pornesc de la Ica, să ajungă la „cea mai frumoasa oază a Americii“.

Localitatea oază are doar 96 de locuitori, iar aceştia gestionează în inima deşertului mici hoteluri, spa-uri şi activităţi turistice, magazine, restaurante şi chiar o bibliotecă. Cea mai populară activitate pentru turişti este sandboarding, care literalmente se traduce în „surf” pe dunele din deşert, ca şi cum acestea ar fi valurile oceanului. Apoi, există excursiile pe bicicletă (numite excursii quad), chiar şi mai impresionante atunci când sunt făcute la apus de soare.