Un nou scandal loveşte în plin partidul lui Cioloş. Cazul Gima-Fiţiu încinge spiritele în PLUS

Partidul condus de fostul premier tehoncrat Dacian Cioloş are parte de un nou scandal: Cazul Gima-Fiţiu încinge spiritele în PLUS. / Un membru al Consiliului Naţional refuză să demisioneze deşi Cioloş i-a solicitat "în mod ferm".
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Vlad Negrilă / Epoch Times)

Noul partid al lui Dacian Cioloş - PLUS - este din nou în centrul unui scandal în care sunt implicaţi doi dintre membrii Consiliului Naţional al partidului, precum şi fostul premier tehnocrat. Scandalul a generat reacţii variate printre membrii PLUS.

Totul a plecat de la o postare a tânărului politician George Gima care îl viza pe colegul său Avram Fiţiu:

"Dacă mi-aţi fi spus că voi face parte din Consiliul Naţional al unui partid nou, alături de simpatizanţi ai curentelor de extremă dreaptă, nu aş fi crezut.

Domnule Avram Fiţiu, dragă coleg în Consiliul Naţional al PLUS:

• Nu cred că dreptul la avort poate fi adus în discuţie în Uniunea Europeană în 2019, aşa cum consideraţi dumneavoastră.

• Nu cred că 'secularizarea şi laicizarea se plătesc cu moartea', aşa cum credeţi dumneavoastră.

• Nu cred că putem educa generaţiile tinere cu afirmaţii de genul 'imigraţia musulmană şi romă e putreziciune', aşa cum o faceţi dumneavoastră, preluând acestea de la mişcări de extremă dreaptă din Europa.

• Nu cred în retorica blamării refugiaţilor, care vin să distrugă Europa şi nu cred că 'o nouă cruciadă' poate fi soluţia.

• Nu cred că tot ce iese din cadrul 'familiei normale' (aşa cum o definiţi dumneavoastră) trebuie blamat sau jignit. Cred cu tărie în respectarea drepturilor fiecărei persoane, indiferent de religie, credinţă sau alte preferinţe.

• Nu cred că 'trebuie să trimitem la abator clasa politică a României', aşa cum îndemnaţi dumneavoastră.

• Nu cred că educaţia sexuală în şcoli ar fi periculoasă, aşa cum consideraţi dumneavoastră.

• Nu cred în conspiraţii contra agriculturii româneşti sau contra poporului român.

• Nu cred în produsele tradiţionale pe care le promovaţi ca fiind vindecătoare de boli incurabile pentru moment.

Viziunea identitară, reacţionară, bazată pe ură şi pe manipulare nu face parte din valorile mele.

Este clar că avem viziuni diferite despre evoluţia societăţii şi vă rog, aşadar, să explicaţi aceste opinii ale dumneavoastră şi să ne spuneţi cum poate ajuta extrema dreaptă societăţii româneşti, europene şi dezvoltării partidului PLUS."

PLUS, reacţie oficială: Anunţă retragerea celor doi din Consiliul Naţional

"Biroul Naţional al PLUS a luat act de decizia domnilor Avram Fiţiu şi George Gima de a se retrage din poziţiile ocupate în cadrul Consiliului Naţional al partidului. Dorim să le mulţumim pentru activitatea depusă în cadrul partidului şi le dorim succes în continuare.

PLUS este un partid care pune mai presus de orice criteriile de etică şi integritate. Ne dorim o organizaţie deschisă şi transparentă, în care să se regăsească toţi cei dispuşi să pună umărul la construirea unui partid dedicat interesului public.

Urmează o perioadă de dezvoltare intensă, în care vom avea nevoie de multă energie şi răbdare pentru a duce la bun sfârşit proiectul PLUS. Vom avea parte de multe atacuri şi dezinformări. Din acest motiv, e necesar să folosim organismele interne ale partidului pentru a rezolva, în cel mai democratic şi transparent mod cu putinţă, problemele care apar."

George Gima susţine că nu a demisionat deşi Cioloş i-a cerut personal

"În urma postării de ieri (în care anunţam că o persoană de extrema dreaptă a ajuns în conducerea PLUS - iar alţi colegi semnalaseră deja asta anterior, fără ca nimic să se întâmple), Dacian Cioloş mi-a solicitat în mod ferm să renunţ la a mai fi membru în Consiliul Naţional al PLUS şi să îmi dau demisia şi din partid.

Precizez că nu am demisionat. Nu cred că politica altfel se face excluzând colegii care apără valorile organizaţiei şi ale societăţii, în România membră UE în 2019."

Intervine Cioloş

"Ieri a fost un moment neplăcut pentru organizaţia noastră tânără. O organizaţie gândită pentru oameni buni, oneşti, responsabili. Sunt convins că cei mai mulţi dintre noi suntem aşa.

Pe Avram Fiţiu îl cunosc de mult timp. I-am apreciat pasiunea pentru agricultură şi viaţa ţăranului român. Poziţiile sale publice din ultimii ani sunt în clară contradicţie cu valorile noastre şi cu principiile expuse în codul nostru etic şi în statutul PLUS. Pentru mine, decizia de retragere din Consiliul Naţional şi din partid e fără întoarcere.

Am zis de la început că intrarea în partid este deschisă tuturor celor care respectă statutul şi codul de etică. Iar în cazurile neplăcute, când se înscriu oameni care nu le respectă, avem o comisie de integritate şi arbitraj, care are mandatul să rezolve astfel de situaţii.

De aceea, pe oamenii cărora le-am cerut ajutorul să vină în Consiliul Naţional pentru că am crezut că pot contribui la construirea PLUS consider că este normal să îi rog să renunţe atunci când acţiunile lor aduc deservicii clare organizaţiei.

În ceea ce-l priveşte pe George Gima, consider că răbdarea şi reflexul organizaţional de a te consulta cu colegii înainte de ieşirile publice pe subiectele de interes ale partidului sunt calităţi necesare pentru un membru în Consiliul Naţional. Avem nevoie de mecanisme funcţionale şi eficiente, pe lângă pasiune şi entuziasm.

Suntem la început de drum, avem de învăţat din aceste întâmplări. O să remediem, cu răbdare, toate problemele. Vom face tot ceea ce putem ca România să devină ceea ce ne dorim. Vor fi multe obstacole şi nu va fi uşor. Oamenii au aşteptări mari de la noi şi îmi doresc tare mult să le răspundem pe măsură."

Reacţia lui George Gima

"Dragi colegi,

Consider că a continua îndelung acest dialog prin postări pe Facebook nu face bine organizaţiei, deşi avem deja în spate mai bine de un an şi jumătate de maturitate.

Eu am semnalat public o problemă gravă (pentru că soluţionarea ei în intern dura deşi alţi colegi o semnalaseră deja).

Dacă cunoaştem o persoană de mult timp, dacă ştim ce poziţii publice are de ani de zile şi dacă îi cerem ajutorul să vină în Consiliul Naţional, înseamnă că ceilalţi colegi au dreptul să fie nedumeriţi şi apoi să încerce să apere valorile cu care au pus bazele organizaţiei. Şi cu care au construit, în ţară şi în diaspora, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de după Revoluţie.

Ulterior mi s-a cerut să renunţ la poziţia din Consiliu şi să-mi dau demisia din partid, iar PLUS a prezentat şi o poziţie publică, în numele meu. Or eu cred că acest tip de excludere nu e conformă cu ceea ce construim noi acum.

Trăim într-o lume care nu mai acceptă vechiul mod de a face politică şi tentaţiile de a camufla sub preş probleme care pot apărea uneori.

Aş dori părerea Comisiei de Etică referitor la această situaţie şi între timp am putea pune subiectul în stand-by pentru că avem, probabil, alte priorităţi.

De asemenea, regret dacă au fost oameni care s-au simţit inconfortabil cu această situaţie.

Închei prin a vă spune că Dacian Cioloş este omul care are legitimitatea să conducă acest proiect şi să menţină aprinsă speranţa că România poate beneficia într-o zi de o guvernare demnă de Uniunea Europeană."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne