Un nor pufos? Nu, un gustos tort de brânză japonez (video)

Un tort suav şi pufos ca bumbacul care vă va face să vă îndrăgostiţi de acest dulce tipic japonez.
Tort de brânză japonez
Tort de brânză japonez (upsocl.com)

Cheia acestui tort se află, ca şi la alte deserturi tipice din bucătăria japoneză, în textura lejeră şi în aromă. Cu spiritul lor artistic caracteristic, cofetarii japonezi au luat patru ingrediente de bază - ouă, brânză, zahăr şi făină - şi le-au transformat într-o operă de artă care ascunde în spatele simplităţii sale măiestria lor. Ca să vă faceţi o idee, acest tort arată mai mult ca un sufleu decât ca o plăcintă cu brânză tradiţională. Versiunea originală japoneză este elaborată în anul 1948 (desertul este mai puţin dulce şi foarte pufos - atât de pufos încât anglo-saxonii îl numesc cotton cheesecake) şi în prezent este cel mai vândut desert din ţară.

Singurul ornament sunt stafidele, puse pe fundul tăvii. Restul este o compoziţie cu două secrete: aluatul este preparat pe o sursă de căldură şi albuşurile sunt bătute până la un anumit punct. În afară de aceste secrete nu există dificultăţi majore: este suficient să pregătiţi o formă de tort cu un diametru de 20 cm şi 8 cm înălţime pentru a rămâne cât mai aproape de reţeta originală.

Instrucţiunile de coacere sunt puţin mai complicate motiv pentru care vă propunem două videoclipuri care vă pot îndruma pas cu pas. Rezultatul va fi perfect, veţi vedea. Primul video aici, al doilea video aici.

Ingrediente

Pentru o formă de 20 cm diametru şi 8 cm înălţime:

250 g cremă de brânză

6 ouă separate în gălbenuşuri şi albuşuri

140 g de zahăr pudră

60 g unt

100 ml de lapte

60 g de făină

20 g de amidon de porumb

coaja rasă de la 1 lămâie

1 linguriţă suc de lămâie

un pic de sare

stafide după preferinţă

Prepararea pas cu pas

1. Se încălzeşte cuptorul la 200°C, căldură de sus şi jos, fără ventilator.

2. Se unge bine forma cu unt şi făină după care se pune un cerc de hârtie pe fundul acesteia şi unul în jur.

3. Se încălzeşte apă într-o oală sau cratiţă mare aproape de fiert. Se opreşte focul şi se pune deasupra bolul în care se va amesteca aluatul.

4. Se toarnă crema de brânză şi untul în bol şi se lasă să se înmoaie uşor, după care se amestecă până când se va obţine o pastă cremoasă. Se adaugă jumătate din zahărul pudră (70g), gălbenuşurile de ou şi laptele, şi se bate bine după fiecare adăugare. Se adaugă sarea şi coaja de lămâie. Îndepărtaţi bolul de pe oala cu apă fierbinte.

5. Separat se cerne făina cu amidonul de porumb.

6. Într-un alt recipient se bat albuşurile spumă. Atenţie, este unul dintre secretele prăjiturii! Se adaugă sucul de lămâie. Se bat din nou şi se adaugă cealaltă jumătate de zahăr pudră (70g). Se bat până când spuma se întăreşte bine (videoclipul vă poate ajuta!).

7. La aluatul de brânză se adaugă făina cernută şi amidonul.

8. Se adaugă albuşurile spumă, treptat, treptat, şi se amestecă delicat.

9. Stafidele se pun pe fundul tăvii şi se toarnă aluatul obţinut, lăsând cel puţin 1,5 cm de spaţiu liber deasupra pentru crescut.

10. Acum este nevoie de o tavă mai mare cu circa 3 centimetri decât forma folosită pentru tort. Se pune o lavetă în centru, deasupra se aşează forma cu aluatul, după care se adaugă apă fierbinte până la o treime din înălţimea formei.

11. Se bagă la cuptor: în partea de jos a cuptorului. Se coace la Bain-Marie la 200°C timp de 18 minute, apoi se reduce temperatura la 160°C timp de 15 minute, după care se opreşte complet cuptorul. Se lasă tortul pentru încă o jumătate de oră în interiorul cuptorului şi în cele din urmă se deschide uşa cuptorului şi se lasă să se răcească lent.

12. Se răstoarnă pe o farfurie acoperită cu hârtie de patiserie.

Sigur nu vom avea îndemânarea cofetarului japonez prezentat în videoclipul de mai sus dar cu răbdare şi în ritmul propriu vom crea la rândul nostru un nor pufos, un gustos tort de brânză japonez!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură