Tort de caise şi ciocolată - fără coacere

(Maria Matyiku / Epoch Times)

Cum încă ne mai putem bucura de prezenţa caiselor sau a piersicilor proaspete, vă sugerăm o variantă simplificată a tortului de fructe şi nuci fără coacere. Tortul de caise (sau piersici) cu ciocolată păstrează parfumul suav al fructelor, are un gust dulce acrişor, iar textura spumoasă a cremei se combină perfect cu nucile pralinate şi ciocolata. Este un desert uşor şi sănătos, ce nu conţine ouă, lactate sau faină, se prepară rapid şi este deosebit de gustos.

Ingredientele principale

Pentru crustă:

2 căni de nuci şi alune prăjite
8 curmale fără sâmburi,
2 linguri de stafide

Pentru crema de bază:
2 căni de migdale,
1 cană de caju,
8 linguri de miere,
1/2 cană de ulei de cocos topit,
sucul de la o jumătate de portocală,
sucul de la o lămâie,
un vârf de cuţit de sare

Pentru crema de caise
2 căni de caise proaspete fără sâmburi,
2/3 din crema de bază

Pentru crema de cacao
1/3 din crema de bază,
2 linguri de cacao

Pentru ornat:

50 g fulgi de ciocolată albă,

câteva feliuţe de caise sau fructe de pădure după preferinţă

Modul de preparare:

Prepararea crustei: Nucile şi alunele prăjite se pun în robotul de bucătărie apoi se adaugă curmalele şi stafidele. Se mărunţesc bine, până ce amestecul se omogenizează şi se lipeşte când e apăsat uşor cu degetul. Amestecul de nuci, stafide şi curmale se întinde uniform în forma de tort detaşabilă. Tava se pune la răcit în frigider şi se ţine până când crema de caise şi cacao sunt gata.

Se prepară apoi crema de bază. Se pun toate ingredientele: migdale, caju, suc de lămâie şi portocale, ulei de cocos, miere şi sare în robotul de bucătărie şi se mixează, până când pasta obţinută devine consistentă.

O treime din pastă se ia deoparte într-un castron mai mic şi se amestecă cu două linguri de cacao, cernută în prealabil, pentru a evita formarea cocoloaşelor.

În cele două treimi de pastă rămasă, se adaugă cele două căni de caise şi se continuă prepararea cremei, până când compoziţia devine spumoasă.

Se scoate tava din frigider şi se toarnă compoziţia de caise. Deasupra cremei de caise se întinde crema de cacao în strat uniform. Se presară pe deasupra cu fulgi de ciocolată albă şi se pune la frigider aproximativ o oră oră.

Tortul se scoate din frigider, se aşează pe un platou după care se scot părţile laterale ale formei de tort. Înainte de a scoate partea detaşabilă a formei, dezlipiţi crema de pe pereţii formei folosind un cuţit cu lamă subţire.

Se ornează după preferinţă cu felii de caise şi/ sau fructe de pădure şi se serveşte rece.

Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură