Un neozeelandez descrie chinurile suportate într-o închisoare chineză ( video)

Muncă forţată, teste chimice şi şocuri electrice la gură sunt doar câteva dintre ororile pe care se poate aştepta oricine să le experimenteze într-o închisoare din China, conform neozeelandezului Danny Cancian.

Cancian a petrecut ultimii patru ani în principal în închisoarea Dongguan, pe care, într-un videoclip postat recent pe youtube, a numit-o "cel mai oribil loc de pe Pământ ". El ţine pancarte care "vorbesc" despre timpul petrecut în închisoare. Pe una scrie: "Guvernul chinez nu are compasiune sau respect pentru viaţă."

Bărbatul de 46 de ani obişnuia să facă afaceri în China. Într-o zi, el a fost atacat de cinci oameni la un restaurant. Unul dintre ei a murit din cauza unei hemoragii craniene, după ce Cancian l-a lovit ca să se apere. În 2011, el a plătit 90 000 de dolari neozeelandezi drept compensaţie pentru familia celui decedat şi a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru omor prin imprudenţă. A fost eliberat mai devreme pentru bună purtare.

"În fiecare săptămână, în închisoare, erau oameni care se spânzurau" , a spus el într-un interviu cu Fairfax New Zeeland. "A fost nevoie să se scoată toate cablurile din celule."

El a spus că poliţia închisorii controla 5 400 deţinuţi folosind violenţa şi ameninţările. "Un poliţist chinez poate controla 1 000 prizonieri, atât de rea este situaţia."

Cancian a relatat că a suferit bătăi, muncă forţată, privare de somn şi de alimente, pulverizare cu spray lacrimogen, şocuri electrice la gură şi detenţie în izolator.

Prizonierii trebuiau să lucreze şase zile pe săptămână într-o fabrică din apropiere. "În fiecare dimineaţă la ora 5 mergeam cu toţii la fabrică, iar apoi la 19 veneam înapoi." Ei primeau 10 minute pentru a bea apă de orez pentru micul dejun. Masa de prânz consta în orez şi varză fiartă. Cina nu era deloc ceva plăcut. "Lucruri dezgustătoare, oribile şi mirositoare," a spus el. "Închisoarea obişnuia să cumpere toţi porcii şi animalele moarte din zonă şi alte chestii."

El a fost martor şi la teste chimice pe prizonieri şi abia a scăpat să fie cobai pentru un vaccin antigripal. "[Ei] ne duceau forţat să facă diverse teste pe noi. Le-am spus: "Nici să nu vă gândiţi, n-aveţi decât să mă puneţi în detenţie solitară, dar nu veţi testa medicamente pe mine."

După eliberarea sa, lui Cancian i s-a spus că nu îi va fi permis să se întoarcă în China timp de cinci ani. "Le-am spus că ar putea să crească perioada şi la 500 ani, pentru că nu voi mai călca niciodată în China."