Starea de sănătate a activistului chinez pentru democraţie, Dr. Wang Bingzhang, aflat în stare de detenţie, se înrăutăţeşte

Comitetul de Salvare a lui Wang Bingzhang a ţinut un protest în faţa Consulatului Chinez din San Francisco, în iunie 2012, cerând eliberarea imediată a dr. Wang Bingzhang.
Comitetul de Salvare a lui Wang Bingzhang a ţinut un protest în faţa Consulatului Chinez din San Francisco, în iunie 2012, cerând eliberarea imediată a dr. Wang Bingzhang. (Courtesy of the Committee to Rescue Wang Bingzhang)

Activistul chinez întemniţat, Dr. Wang Bingzhang, a scris, din închisoare, o scrisoare familiei sale de peste ocean, declarând că starea lui de sănătate s-a deteriorat după trei accidente vasculare cerebrale şi nu i se permite să vorbească cu nimeni.

Wang, în vârstă de 66, a fost condamnat la închisoare pe viaţă de către Partidul Comunist Chinez (PCC) în anul 2003, pentru activităţi sale pro-democraţie. Acesta este ţinut în izolator, la închisoarea Shaoguan, în provincia Guangdong.

Sora lui mai mare, Wang Jinhuan, a fost intervievată la 14 martie, în Los Angeles, de Radio Free Asia. Aceasta a declarat că regimul chinez a "eliberat vize numai pentru câţiva membri selectaţi ai familiei", în timp ce altora vizele le-au fost refuzate.

"Wang a suferit trei atacuri de cord în ultimii ani, fiecare mai rău decât ultimul", a precizat aceasta. "Cea mai recentă scrisoare pe care am primit de la el, în timp ce eram în Vancouver, a fost reţinută de închisoare timp de două luni pentru examinare, înainte să fie trimisă prin poştă. În scrisoare, el a precizat că sănătatea i s-a înrăutăţit în ultima vreme şi ne-a avertizat că: "dacă nu auziţi nimic de la mine pentru o perioadă lungă de timp, înseamnă că s-a întâmplat ceva groaznic cu mine în închisoare. El spera ca vom putea sa îl vizităm."

Wang Jinhuan a declarat că scrisoarea lui a lăsat-o cu inima îndurerată, deoarece în ultimii doi ani i-a fost refuzată viza pentru a călători în China.

Ea a declarat pentru Radio Free Asia că fiicei lui Wang şi sorei ei mai mici le-a fost, de asemenea, refuzată acordarea vizei. Doar fratelui mai mic al lui Wang, Wang Bingwu şi celui de-al doilea fiu al lui Wang li s-a permis să meargă în China.

De la încarcerarea lui Dr. Wang, familia sa a cerut în repetate rânduri ca autorităţile penitenciarului să-l trateze într-o manieră umană, dar persecuţia fizică şi mentală asupra acestuia nu a încetat, a declarat Wang Jinhuan.

Wang Jinhuan a afirmat: "Aceasta este cel mai crud mod de a-i lua drepturile fundamentale unei persoane. Indiferent cât de multe cereri şi apeluri facem, situaţia rămâne aceeaşi".

Ea a declarat că autorităţile i-au oferit, de mai multe ori, lui Wang Bingzhang un tratament mai bun în schimbul unei "declaraţii de pocăinţă", dar el a refuzat, ceea ce a dus la bătăi severe, o restrângere a activităţilor, precum şi alte abuzuri psihologice. "Wang Bingzhang mi-a spus că îi este imposibil să scrie o "declaraţie de pocăinţă". El caută puterea de a continua prin rugăciune. Lupta pentru democraţie din China este ceea ce contează cel mai mult pentru el".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe