Un medicament împotriva durerilor de dinţi provoacă unei femei o reacţie rară: sângele îi devine albastru

O femeie din New York a dezvoltat o tulburare rară în care fierul nu se mai leagă de oxigen. Cazul a fost relatat în “New England Journal of Medicine”.
Sânge albastru
Sânge albastru (New England Journal of Medicine)

O femeie din Statele Unite ale Americii, în vârstă de 25 de ani, a fost cuprinsă de dureri de dinţi groaznice. Pentru a-şi calma durerile, aproape a terminat un tub de calmant pe bază de bezocaină topică, o cremă anestezică folosită în domeniul dentar. Cu toate acestea, în scurt timp, a început să se simtă rău: se simţea obosită, slăbită şi i se oprea respiraţia, dar, cel mai îngrijorător, pielea îi devenea albastră. Condusă de urgenţă la spital, medicii au diagnosticat-o cu methemoglobinemie (în limba engleză: methaemoglobin), o afecţiune a sângelui în care se produce o cantitate anormală de methemoglobină. Tulburarea provoacă o schimbare a formei fierului în sânge care nu se mai leagă de oxigen.

Lipsă severă de oxigen

Cazul a fost relatat în New England Journal of Medicine. Medicii au explicat că pielea şi unghiile pacientului aveau o culoare albăstruie, deoarece corpul era lipsit de oxigen, prezentând un nivel de doar 67%, în loc de valoarea medie normală cuprinsă între 95 - 100%. Deficienţa excesivă de oxigen poate duce la moarte sau leziuni cerebrale permanente. Cu toate acestea, medicii au fost surprinşi în special când i-au luat fetei sânge de la o arteră, deoarece acesta a ieşit albastru. Şi, de asemenea, trebuie spus că, deşi sângele extras dintr-o venă tinde să aibă un aspect întunecat, deoarece nu transportă oxigen, sângele prelevat dintr-o arteră ar trebui să fie roşu aprins.

Boala şi efectele sale

Dr. Otis Warren, care lucrează în secţia de urgenţă a Spitalului Miriam din Rhode Island, New England, a recunoscut imediat că este vorba despre methemoglobinemie, deoarece în trecut a avut un caz similar când a tratat un pacient care a dezvoltat aceeaşi tulburare după ce a avut o reacţie adversă la un antibiotic. "Culoarea pielii arăta exact la fel, o vezi o dată şi rămâne în mintea ta", a declarat el presei americane. Femeii i s-a administrat un medicament intravenos, albastru de metilen, care ajută oxigenul să circule în organism şi în câteva minute s-a simţit mai bine.

Methemoglobinemia este de obicei ereditară, dar poate fi cauzată şi de expunerea la anumite substanţe chimice, medicamente sau alimente. Anestezicele precum benzocaina, unele antibiotice şi nitriţi determină tulburarea mult mai mult decât alte substanţe.

Methemoglobinemia reducere capacitatea globulelor roşii de a transporta oxigen şi poate provoca atac de cord, accident vascular cerebral, leziuni ale organelor, inclusiv moartea.

Articol ştiinţific de referinţă: Acquired Methemoglobinemia