Un experiment pentru a descoperi oraşul cel mai cinstit de pe planetă, Bucureştiul pe locul şapte

.
. (Epoch Times România)
Mioara Stoica
06.11.2013

Experimentul făcut pentru a găsi oraşul cel mai cinstit de pe planetă a dat roade: 192 de portofele abandonate pe trotuare, pe străzi şi în centre comerciale peste tot în lume, conţinând echivalentul a 50 de dolari şi documente pentru a identifica proprietarul. Aici sunt rezultatele şi poveştile celor care au găsit portofelul.

Pentru a afla care este oraşul cel mai cinstit din lume, trebuie date cifre. Sau mai bine spus le-au dat reporterii de la Readers Digest, o revistă populară americană. Iată deci cifrele. Pentru a testa integritatea morală în cele patru colţuri ale planetei, au fost lăsate 192 de portofele pe trotuare, pe străzi şi în centre comerciale de pe toate continentele astfel: câte 12 portofele în fiecare din cele 16 oraşe alese, conţinând echivalentul a 50 de dolari, documente, cărţi de vizită, numere de telefon, în sfârşit tot ce este nevoie pentru a-l găsi pe proprietarul de drept. Nicio scuză deci pentru a băga banii în buzunar şi a pleca. Reporterii au tras apoi cu ochiul, în secret, la cei care le găseau. În total, 90 de portofele s-au întors "acasă", înregistrând un reconfortant (?) 47% de onestitate în lume. Dar întotdeauna, numerele sunt cele care clasifică oraşul cel mai virtuos: cu 11 portofele restituite, Finlanda şi capitala sa Helsinki şi-a câştigat titlul de onestitate. Urmează Mumbai, Budapesta şi New York, toate cele trei oraşe cu câte 9 portofele restituite. Cele mai puţin oneste? Madrid (2 portofele) şi Lisabona (1 portofel).

Dar, înainte de a dezvălui clasificarea completă şi a asculta comentariile protagoniştilor "testului cu portofelul", sunt obligatorii câteva comentarii. Citind printre rândurile de date, se pare că onestitatea în lume este un fenomen transversal: nu există exemple evidente legate de vârstă, de sex sau de dezvoltarea ţării. Cinstiţi şi necinstiţi sunt peste tot. Câteva exemple: în New York, doi băieţi de 17 ani s-au poticnit în câte un portofel, unul a apelat imediat numărul din interior, iar celălalt a cumpărat un bax de ţigări. Şi din nou, în Varşovia toate portofelele nerestituite au fost luate de femei, în timp ce în Ljubljana, cele cinci portofele lipsă le-au luat bărbaţi. De asemenea, a fost surprinzător să se constate că, în pofida faptului că 3.000 de rupii în India (echivalentul a 50 dolari SUA) ar fi fost o afacere mare, au fost restituite practic toate portofelele găsite, în comparaţie cu Zurich unde au fost primite doar 4 apeluri pentru a restitui cei 43 de franci din portofel, care cu siguranţă nu i-au îmbogăţit pe cei care i-au băgat în buzunar. Au împins în schimb severa Elveţie în jos în clasamentul oraşelor oneste. Ultimele cifre spun: banii băgaţi în buzunar au fost în total 5.100 de dolari, iar cei înapoiaţi 4.500 de dolari.

1 - Helsinki, Finlanda
Portofele restituite: 11 din 12

"Finlandezii sunt în mod natural cinstiţi", spune Lasse Luomakoski, în vârstă de 27 de ani din Helsinki şi precizează: "Suntem o mică şi liniştită comunitate solidară, chiar şi corupţia este foarte scăzută". În cartierul muncitoresc de Kallio, un cuplu în vârstă de 60 de ani a spus: "Desigur, am restituit portofelul. Onestitatea este o convingere interioară"

2 - Mumbai, India
Portofele restituite: 9 din 12

Rahul Rai, de profesie cameraman în vârstă de 28 de ani, spune: "Conştiinţa mea nu m-ar lăsa să fac ceva greşit. Un portofel este un lucru mare, cu prea multe amintiri şi lucruri importante". Acelaşi lucru declară Vaishali Mhaskar, mama a doi copii, care a restituit un portofel găsit într-un oficiu poştal: "Îi învăţ pe copiii mei să fie oneşti, la fel cum părinţii mei m-au învăţat pe mine".

3 - Budapest, Hungary
Portofele restituite: 8 din 12

Regina Györfi, în vârstă de 17 ani, imediat după ce a descoperit portofelul într-un centru comercial, a apelat numărul de telefon mobil pe care l-a găsit în interior: "Mi-am amintit imediat că atunci când eram copil şi mă aflam în maşină cu tatăl meu, el a găsit un portofel pe marginea drumului. L-a restituit proprietarului, iar acesta a fost foarte recunoscător: fără acele documente ar fi trebui să îşi amâne nunta care urma să aibă loc chiar în acea zi".

3 - New York, SUA
Portofele restituite: 8 din 12

Richard Hamilton, un funcţionar guvernamental în vârstă de 36 de ani, din Brooklyn a găsit portofelul lângă Primărie: "Toată lumea spune că newyork-ezii sunt ostili, dar în cele din urmă aceştia sunt persoane frumoase". Un manager de 34 de ani, a explicat acţiunea sa: "Am răsfoit filele din interiorul portofelului şi când am văzut fotografia de familie m-am gândit: „Ooo, el are doi copii ca mine!” L-am sunat imediat".

4 - Moscova, Rusia
Portofele restituite: 7 din 12

În apropierea oraşului, în mijlocul unei grădini zoologice, Eduard Anitpin un agent de pază a găsit portofelul pierdut şi l-a predat: "Eu sunt un ofiţer şi sunt legat de codul de etică. Dar nu numai la locul de muncă, părinţii mei m-au crescut ca un om cinstit şi demn". Un alt binefăcător explică: "Sunt convins că oamenii ar trebui să se ajute reciproc, dacă eu pot face pe cineva fericit, atunci o fac. Poate într-o zi mi se va întâmpla şi mie".

4 - Amsterdam, Olanda
Portofele restituite: 7 din 12

Julius Maarleveld în vârstă de 37 ani spune: "Soţia mea odată şi-a pierdut portofelul: a fost găsit şi i-a fost restituit. Astăzi am făcut acelaşi lucru. Onestitatea nu este minunată?". Angelique Monsieurs, în vârstă de 42 de ani, a văzut reporterul cum "pierdea în mod voluntar" portofelul şi l-a ajuns din urmă ca să i-l restituie.


5 - Berlin, Germania
Portofele restituite: 6 din 12

Abel Ben Salem, în vârstă de 46 de ani, a declarat reporterilor restituind portofelul: "Am văzut poza mamei cu copilul său. Banii pot fi importanţi, dar sigur o fotografie de genul ăsta are o valoare mai mare pentru proprietar".

5 - Ljubljana, Slovenia
Portofele restituite: 6 din 12

Smolej Manca, un student de 21 de ani: "Nu m-a gândit nicio clipă să bag banii în buzunar. Părinţii mei m-au învăţat importanţa de a fi cinstit. Şi apoi, când eram copil, mi-am pierdut un săculeţ întreg cu economii ce mi-a fost restituit. Deci, eu ştiu cum te simţi în astfel de situaţii". Un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani a luat portofelul de jos, a început să formeze numărul de telefon din interiorul acestuia dar apoi s-a oprit, a pus banii în buzunar şi a plecat urcându-se într-o maşină scumpă.

6 - Londra, Anglia
Portofele restituite: 5 din 12

Ursula Smist, în vârstă de 35 de ani, de origine poloneză: "I-am dat portofelul patronului meu şi l-am întrebat ce să fac. El a văzut că în portofel erau puţini bani şi s-a gândit că proprietarul nu pare a fi un om bogat. Aşa că l-am sunat".

6 - Varşovia, Polonia
Portofele restituite: 5 din 12

Biotehnicianul Marlena Kamiska, în vârstă de 28 de ani, a luat portofelul şi a sărit în autobuz. Trei ore mai târziu a sunat să-l restituie, după ce a vorbit cu colegii săi: "Cei mai mulţi dintre ei m-au sfătuit să nu-mi fac griji despre căutarea proprietarului. Dar, apoi, la final, am crezut că cineva ar fi putut să aibă într-adevăr nevoie de bani".

7 - Bucureşti, România
Portofele restituite: 4 din 12

Sonia Pârvan, o studentă în vârstă de 20 de ani: "Ştiu cum este să-ţi pierzi portofelul. Mama mea l-a pierdut odată, în timp ce era în afara oraşului şi nu a reuşit să se întoarcă acasă înainte de lăsarea întunericului". O altă fată, după ridicarea portofelul a întrebat pe doi trecători dacă era al lor. După ce aceştia au spus nu, l-a băgat în buzunar şi a plecat.

7 - Rio de Janeiro, Brazilia
Portofele restituite: 4 din 12

Delma Monteiro Brandao, 73 de ani, a găsit portofelul în timp ce o însoţea pe nepoata ei la şcoală. Când l-a restituit a povestit: "În adolescenţă, am luat o revistă dintr-un magazin fără să o plătesc. Când mama mea a aflat, mi-a spus că acest comportament este inacceptabil şi m-a dus înapoi la magazin să o înapoiez. De atunci nu am mai greşit".

7 - Zurich, Elveţia
Portofele restituite: 4 din 12

Jeanette Baum, 38 de ani, profesor de muzică: "Ştiu cum e să pierzi ceva: odată, mi-am uitat instrumentul într-un autobuz şi chiar dacă pe acesta erau scrise datele mele nimeni nu s-a întors să mi-l restituie. De data asta m-am găsit pe partea cealaltă, deci am apelat cât mai repede posibil". Între timp, un vatman, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a luat portofelul lăsat în mod intenţionat pe scaunul din tramvai şi l-a băgat în buzunar. De precizat că societatea pentru care lucrează are un birou special pentru obiectele pierdute.

8 - Praga, Republica Cehă
Portofele restituite: 3 din 12

Petra Samcová, avocat, în vârstă de 27 de ani, nu s-a gândit de două ori înainte de a-l restitui: "Este ceva ce pur şi simplu toată lumea ar trebui să facă, în mod natural". Nu de aceeaşi părere este o pereche dintr-un complex rezidenţial de la marginea oraşului Praga: zâmbind fericiţi pentru descoperirea portofelului l-au băgat într-un rucsac şi au plecat.

9 - Madrid , Spania
Portofele restituite: 2 din 12

Beatriz Lopez, un băiat în vârstă de 22 de ani şi prietena lui, Lena Jansen, de 22 de ani, au explicat foarte simplu: "Nu am fi putut ţine ceva ce nu era al nostru. Ne-am fi simţit vinovaţi".

10 - Lisabona, Portugalia
Portofele restituite: 1 din 12

Un cuplu de aproximativ 60 de ani a găsit portofelul şi l-a restituit imediat. Singura restituire care a avut loc la Lisabona. Şi este interesant de observat că unicii virtuoşi nu erau din Lisabona, ci doi turişti englezi aflaţi în vacanţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor