Un confident al fostului ţar al Securităţii chineze este anchetat, potrivit rapoartelor

Wu Yongwen prezentând un raport de muncă. Wu a fost recent reţinut şi interogat, potrivit rapoartelor mass-mediei de stat.
Wu Yongwen prezentând un raport de muncă. Wu a fost recent reţinut şi interogat, potrivit rapoartelor mass-mediei de stat. (Archived photo)

Un asociat al fostului şef al aparatului de securitate din cadrul regimul comunist chinez a fost reţinut recent pentru un interogatoriu, potrivit rapoartelor mass-media chineze.

Wu Yongwen, un fost secretar al Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) din provincia Hubei, a fost supus unui tip de proces de interogare din perioada sovietică numit shuanggui, potrivit unor rapoarte din presa chineză. Shuanggui este utilizat pentru oficialii partidului care sunt suspectaţi de "încălcarea disciplinei", care cuprinde o gamă largă de infracţiuni, inclusiv insubordonare şi corupţie.

Deşi recent, în China, a avut loc o serie de arestări de oficiali corupţi ai partidului, căderea lui Wu este demnă de remarcat datorită legăturilor sale cu Zhou Yongkang, care până de curând a fost unul dintre cei mai puternici oficiali din China.

Zhou a fost până în 2007 şef al CAPL în administraţia centrală, un comitet care supraveghează uriaşul sistem al lagărelor de muncă şi al penitenciarelor, precum şi forţele sale de poliţie obişnuite, secrete şi armate, alături de o vastă reţea de spioni. Acesta gestionează un buget de peste 100 de miliarde de dolari. Zhou Yongkang a fost un aliat apropiat al fostului lider al Partidului Jiang Zemin şi poziţia sa de şef al CAPL i-a asigurat continuarea autorităţii lui Jiang în partid.

Wu l-a însoţit pe Zhou Yongkang în timpul turneului de inspecţie al acestuia din Hubei din luna aprilie a anului trecut şi a ţinut discursuri despre urmarea îndeaproape a spiritului politicilor de securitate ale lui Zhou; acesta a fost văzut, în general, ca un confident de încredere al lui Zhou.

La momentul raportatei sale arestării, Wu ocupa un şir de poziţii oficiale înalte în structura puterii de stat şi de partid în Hubei.

Deşi vestea detenţiei lui Wu a fost raportată în unele mass-media chineze, nu a apărut niciun anunţ oficial despre aceasta în organele de propagandă ale partidului. Un articol despre ştire a apărut în Cotidianul China, dar mai târziu se pare că a fost şters.

Phoenix, un radiodifuzor din Hong Kong, a anunţat vestea prin declaraţia că "în lista celor 12 oficiali ai Congresul Poporului din provincia Hubei... numele lui Wu Yongwen nu se găsea acolo".

Wu a fost directorul adjunct al Comitetului Permanent al Congresului Poporului din Hubei. Potrivit Phoenix, un ministru adjunct la acea comisie permanentă, care reprezintă practic Congresul, a declarat că nu au primit nicio notificare oficială a detenţiei lui Wu. Acesta a precizat totuşi că Wu nu s-a prezentat luni la muncă.

Vestea că Wu a fost pus sub shuanggui se pare că a fost raportată prima dată de către Ta Kung Pao, un ziar din Hong Kong, care tipăreşte şi în China şi este considerat a fi purtătorul de cuvânt al Partidului în Hong Kong.

Ta Kung Pao a afirmat că acesta este investigat pentru "schimbarea de putere pentru bani, ţinerea de amante şi ducerea unui stil de viaţă corupt, printre o serie de alte probleme".

Cu toate acestea, s-ar putea să fie ceva mai mult la această mişcare împotriva lui Wu decât simple probleme de corupţie. Detenţia vine într-un moment în care CAPL, pe care o reprezenta Wu, este supusă unui control public mult mai strict, după ce puterea sa a fost slăbită în timpul transferului de conducere din noiembrie anul trecut. Un forum recent privind statul de drept, ţinut de către revista Caijing în Beijing, a debutat cu experţi juridici care au criticat în mod deschis lucrările sistemului opac şi violent de securitate al regimului comunist.

Noul şef al CAPL Meng Jianzhu - subordonatul lui Xi Jinping - a anunţat că sistemul de lagăre de concentrare din China, cunoscut sub numele de "reeducare prin muncă forţată", va fi oprit sau reformat. Acest sistem a fost, pentru ultimul deceniu, un instrument esenţial pentru fostul lider Jiang Zemin şi pentru aliatul său Zhou Yongkang în desfăşurarea persecuţiei împotriva practicii spirituale Falun Gong, care a început în anul 1999, precum şi în persecuţia altor grupuri etichetate drept obstacole pentru ceea ce Partidul numeşte "menţinerea stabilităţii".

O semnalizare din nou aparentă a scăderii influenţei lui Jiang în politica chineză de elită a fost ordinea apariţiei sale în linia de oficiali care au venit să-şi prezinte omagiile la funeraliile unui cadru militar comunist. Ordinea numelor înalţilor demnitari este strâns legată de influenţa acestora în cadrul regimului. La un eveniment similar de anul trecut, şi cum era deja devenit un obicei, Jiang a fost al treilea în linie. De data aceasta, el a fost ultimul.