Un bebeluş de nouă luni a devenit HIV-negativ după tratamentul cu retrovirale

(Photos.com)
P. P.
06.03.2014

Medicii cercetători din California au anunţat, miercuri, că un bebeluş de numai nouă luni născut cu virusul HIV, care produce SIDA, este posibil să fi fost vindecat în urma unui tratament aplicat încă din primele ore ale naşterii, notează Reuters.

„Copilul ... a devenit HIV-negativ”, a declarat doctorul Deborah Persaud, specialist în pediatrie din cadrul Şcolii de Medicină Johns Hopkins.

Copilul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, a fost născut în apropiere de Los Angeles, iar doctorii specialişti au început să-i administreze un tratament format din trei medicamente anti-HIV, la numai patru ore de la naştere. Tratamentul pentru HIV va fi administrat copilului în continuare sub îngrijirea Spitalului de Copii Miller. Copilul a fost infectat la naştere deoarece mama sa era seropozitivă, virusul care distruge sistemul imunitar şi produce SIDA fiind transmisibil prin sânge.

Tratamentul cu medicamente antiretrovirale a dovedit că poate îmbunătăţi sănătatea copiilor, însă cercetătorii avertizează că vor trebui efectuate cercetări asupra acestora în continuare. Primul caz din lume, în care doctorii e posibil să fi reuşit intrarea în remisie a virusului HIV prin administrarea de medicamente retrovirale unui nou născut, în primele ore de la naştere, a fost cel al unui copil născut în Mississippi. Tratamentul cu retrovirale al acestui copil, acum în vârstă de trei ani şi jumătate, a fost întrerupt acum doi ani.

„Singurul mod în care putem dovedi cu adevărat că am reuşit să obţinem remisia virusului la aceşti copii este să le întrerupem tratamentul, iar asta nu se poate face fără riscuri”, a declarat Persaud.

Virusul imunodeficienţei, sau HIV, a apărut prima oară cu peste 30 de ani în urmă iar în prezent sunt mai mult de 34 de milioane de persoane infectate în întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor