Ultima rundă de negocieri în formatul "5+2" sub preşedinţia ucraineană a OSCE are loc la Kiev

Tatiana Chiriac
25.11.2013

Runda de negocieri ordinară pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul "5+2" a început luni, la Kiev. Aceasta va fi ultima rundă de tratative care are loc sub preşedinţia Ucrainei, anul acesta.

Potrivit agendei preliminare, despre care reprezentanţii părţilor au discutat săptămâna trecută cu Andrei Deşciţa, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, la negocierile care vor dura două zile, dezbaterile vor viza chestiuni privind libertatea de circulaţie a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, asigurarea cu pensii a cetăţenilor, demararea lucrărilor de demontare a funicularului dintre oraşele Râbniţa şi Rezina. În plus, reprezentanţi Tiraspolului insistă să fie abordată problema privind reluarea integrală a transporturilor pe calea ferată şi extinderea termenului licenţelor transportatorilor auto transnistreni.

Totodată, reprezentanţii Chişinăului insistă asupra discuţiilor în privinţa problemei şcolilor moldoveneşti cu predare în limba română, cărora autorităţile transnistrene le-au impus taxe de chirie pentru sedii la nivelul întreprinderilor comerciale. Chişinăul propune, de asemenea, demararea dezbaterilor asupra problemelor politice din aşa-numitul "al treilea coş", dar Tiraspolul refuză categoric să discute despre problema securităţii şi a statutului juridic al regiunii. La deschiderea reuniunii de la Kiev, preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kojara, a lansat un mesaj către toţi participanţii la proces.

Marţi, după încheierea discuţiilor, Andrei Deşciţa, Jennifer Brush- şefa Misiunii OSCE în Moldova şi negociatorii principali pentru R.Moldova şi regiunea transnistreană, Eugen Carpov şi Nina Ştanschi, vor susţine o conferinţă de presă. Patru runde de negocieri în formatul "5+2" au avut loc anul acesta: în luna februarie, la Lvov; în mai - la Odesa; în iulie - la Viena; în octombrie - la Bruxelles.

În plus, în luna octombrie, Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuc, au avut două întrevederi. Rundele de tratative de la Lvov şi Odesa au fost cât pe ce să fie zădărnicite din cauza divergenţelor dintre părţi. Rezultatul principal al negocierilor din anul 2013 a fost înţelegerea privind demontarea funicularului dintre Rezina şi Râbniţa.

Chiar dacă toate părţile au fost de acord cu decizia luată, punerea în aplicare a înţelegerilor nu a demarat nici până acum. Runda de la Kiev va fi ultima care are loc sub preşedinţia ucraineană a OSCE. La începutul lunii decembrie, la Kiev, va avea loc summitul miniştrilor de Externe din OSCE, la care Elveţia şi Serbia vor prelua preşedinţia comună OSCE, cu un mandat de doi ani, pe anii 2014 şi 2015.

În viziunea OSCE, o astfel de abordare inovativă va face posibilă planificarea activităţii organizaţiei pe un termen mai lung şi va uşura elaborarea perspectivelor viitorului OSCE pe măsura apropierii de jubileul de patruzeci de ani al Actului Final de la Helsinki, menţionează Infotag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor